- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.08.2024, 11:20)
- Cristina Bellu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rata anuală a inflaţiei creşte din nou: în iulie a ajuns la 5,4%
- Rata anuală a inflaţiei revine pe creştere: în iulie, inflaţia a ajuns la 5,4%, după ce în luna iunie coborâse sub 5%.
- Serviciile rămân cele mai scumpe, cu o creştere de 8,5% pe an.
- Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 1,7%, relatează Ziarul Financiar.
Urmărește
364 afișări
Imagine cu caracter ilustrativ
Rata anuală a inflaţiei a crescut în luna iulie la 5,4%, după ce în luna iunie a coborât la 4,9%, în condiţiile în care cele mai mari creşteri de preţ s-au înregistrat la servicii, de 8,52% faţă de iulie 2023.
Preţurile la mărfurile nealimentare au crescut în iunie cu 6,92% an/an, în timp ce la mărfurile alimentare creşterea a fost de 1,71%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Comparativ cu iunie, în iulie preturile de consum au crescut cu 0,6%.
Dintre alimente, cele mai mari creşteri de pret an la an au fost la conserve de fructe (9,72%), vin şi bere (7%-7,6%), carne de vacă, carne de porc şi peşte (4,7%-6,4%).
În schimb, făina şi mălaiul s-au ieftinit în medie cu 30%, uleiul cu 16%, iar untul cu 13,6% şi zahărul cu 12,3%.
La capitolul mărfuri nealimentare, medicamentele s-au scumpit cu 24,02%, detergentii cu 20,6%, cărtile, ziarele şi revistele cu 9,8%, articolele de igienă şi cosmetice cu 16,04%, tutunul şi tigările cu 9,59%, iar încăltămintea cu 7,74%.
Fată de iunie 2023, combustibilii sunt mai scumpi cu 7,78%.
Dintre servicii, cele mai mari creşteri au fost la Poştă (26,5%), bilete de avion (15,6%), Apă, canal, salubritate (15,62%), Îngrijire medicală (11,47%), restaurante (10,73%).
Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 3,2%.
Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2023 – iulie 2024) faţă de precedentele 12 luni (august 2022 – iulie 2023) a fost 6,8%.
Indicele armonizat al preţurilor de consum în luna iulie 2024 comparativ cu luna iunie 2024 a fost 100,59%.
Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2024 comparativ cu luna iulie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 5,8%.
Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2023 – iulie 2024) faţă de precedentele 12 luni (august 2022 – iulie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 7,1%.
Rata anuală a inflaţiei a coborât în iunie până la circa 4,9%, sub nivelul prognozat, de la 5,1% în luna mai, ca urmare a scăderilor de dinamică ale inflaţiei de bază şi preţului combustibililor, contrabalansate parţial ca impact de creşterea preţului gazelor naturale. Faţă de martie, inflaţia anuală s-a redus în iunie mai mult decât s-a anticipat, cu 1,67 puncte procentuale (de la 6,61%), susţine Banca Naţională Română (BNR).
În viitor, BNR vede inflaţia în scădere pe o traiectorie „mai joasă“ decât cea anticipată anterior, dar atenţionează cu privire la riscuri.
„Prognoza actualizată relevă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei pe o traiectorie mai joasă decât cea evidenţiată în proiecţia precedentă, mai cu seamă pe orizontul apropiat de timp. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să coboare la finele anului curent şi în trimestrul I/2025 la valori semnificativ inferioare celor previzionate anterior, iar după o creştere temporară în trimestrul II/2025 să revină şi să se menţină până la capătul orizontului proiecţiei uşor sub limita de sus a intervalului ţintei, implicit la niveluri ceva mai joase decât cele din precedenta prognoză“, a transmis BNR după cea mai recentă şedinţa de politică monetară desfăşurată săptămâna trecută.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Bursă: Operatorul Oil Terminal şi-a majorat profitul net cu 43% în prima jumătate din 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe