- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rata anuală a inflaţiei din iulie a atins cel mai înalt nivel
Creşterea preţurilor de consum s-a accelerat la 0,69% în luna iulie, astfel că rata anuală a inflaţiei a urcat la 9,04%, cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, avansul fiind determinat de scumpirea gazelor naturale şi a energiei electrice, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
Rata anuală a inflaţiei din iulie a atins cel mai înalt nivel din ultimii trei ani (Imagine: Mediafax Foto)
Un nivel mai ridicat al inflaţiei a fost înregistrat în luna iulie a anului 2005, când rata inflaţiei s-a situat la 9,3%.
În luna iulie a acestui an, grupa produselor nealimentare a fost singura care a înregistrat o creştere a preţurilor, de 2,31%, mărfurile alimentare ieftinindu-se cu 0,68%, iar serviciile cu 0,3%.
Avansul preţurilor produselor nealimentare a fost determinat de scumpirea gazelor naturale cu 12,53% şi a energiei electrice cu 4,51%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
În total, grupa energie electrică, gaze şi încălzire centrală, care deţine de altfel cea mai mare pondere în Indicele Preţurilor de Consum (IPC), a consemnat o creştere de 6,64%.
Dintre produsele nealimentare, scumpiri mai importante au fost înregistrate de tutun şi ţigări (3,66%) şi combustibili (1,37%), şi aceste produse având ponderi însemnate în IPC.
Din grupa mărfurilor alimentare, pâinea s-a scumpit cu 0,15%, iar carnea cu 0,72%, creşterea fiind impulsionată cu precădere de carnea de porc, preţurile pentru acest produs înregistrând un avans de 1,56%.
Preţurile la lapte şi produse lactate s-au majorat cu 0,25%, iar cele la brânză cu 0,7%.
Pe de altă parte, legumele şi conservele de legume s-au ieftinit cu 6,38%, evoluţie sprijinită de scăderea preţurilor la cartofi cu 12,73%.
De asemenea, fructele şi conservele de fructe au consemnat scăderi de preţuri de 6,32%, pe fondul reducerii preţurilor la fructele proaspete cu 11,22%.
Din grupa serviciilor, telefonul s-a ieftinit cu 2,06%, la fel şi transporturile aeriene, iar chiriile cu 0,03%.
Creşteri de preţuri s-au înregistrat la transportul rutier, cu 0,36%, la abonamente auto, cu 3%, şi apă, canal şi salubritate, cu 0,72%.
Rata medie lunară a inflaţiei din primele şapte luni a fost de 0,5%, comparativ cu 0,4% în perioada similară din 2007.
Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (august 2007 - iulie 2008) faţă de precedentele 12 luni (august 2006 - iulie 2007) determinată pe baza IPC este 7,5% şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 7,6%.
În luna iulie, IPC fără băuturi alcoolice şi tutun s-ar fi plasat la 0,55%, iar fără combustibili, la 0,64%.
Excluzând influenţa produselor ale căror preţuri sunt reglementate, IPC s-ar fi situat la 0,01%.
De asemenea, fără legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, IPC ar fi fost de 0,48%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:10
-
astăzi, 11:01
WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale