- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rata anuală a inflaţiei din iulie a atins cel mai înalt nivel
Creşterea preţurilor de consum s-a accelerat la 0,69% în luna iulie, astfel că rata anuală a inflaţiei a urcat la 9,04%, cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, avansul fiind determinat de scumpirea gazelor naturale şi a energiei electrice, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
Rata anuală a inflaţiei din iulie a atins cel mai înalt nivel din ultimii trei ani (Imagine: Mediafax Foto)
Un nivel mai ridicat al inflaţiei a fost înregistrat în luna iulie a anului 2005, când rata inflaţiei s-a situat la 9,3%.
În luna iulie a acestui an, grupa produselor nealimentare a fost singura care a înregistrat o creştere a preţurilor, de 2,31%, mărfurile alimentare ieftinindu-se cu 0,68%, iar serviciile cu 0,3%.
Avansul preţurilor produselor nealimentare a fost determinat de scumpirea gazelor naturale cu 12,53% şi a energiei electrice cu 4,51%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Mai multe locuinţe din zona gării Albeşti au fost evacuate / Traficul rutier în zonă a fost oprit
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
În total, grupa energie electrică, gaze şi încălzire centrală, care deţine de altfel cea mai mare pondere în Indicele Preţurilor de Consum (IPC), a consemnat o creştere de 6,64%.
Dintre produsele nealimentare, scumpiri mai importante au fost înregistrate de tutun şi ţigări (3,66%) şi combustibili (1,37%), şi aceste produse având ponderi însemnate în IPC.
Din grupa mărfurilor alimentare, pâinea s-a scumpit cu 0,15%, iar carnea cu 0,72%, creşterea fiind impulsionată cu precădere de carnea de porc, preţurile pentru acest produs înregistrând un avans de 1,56%.
Preţurile la lapte şi produse lactate s-au majorat cu 0,25%, iar cele la brânză cu 0,7%.
Pe de altă parte, legumele şi conservele de legume s-au ieftinit cu 6,38%, evoluţie sprijinită de scăderea preţurilor la cartofi cu 12,73%.
De asemenea, fructele şi conservele de fructe au consemnat scăderi de preţuri de 6,32%, pe fondul reducerii preţurilor la fructele proaspete cu 11,22%.
Din grupa serviciilor, telefonul s-a ieftinit cu 2,06%, la fel şi transporturile aeriene, iar chiriile cu 0,03%.
Creşteri de preţuri s-au înregistrat la transportul rutier, cu 0,36%, la abonamente auto, cu 3%, şi apă, canal şi salubritate, cu 0,72%.
Rata medie lunară a inflaţiei din primele şapte luni a fost de 0,5%, comparativ cu 0,4% în perioada similară din 2007.
Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (august 2007 - iulie 2008) faţă de precedentele 12 luni (august 2006 - iulie 2007) determinată pe baza IPC este 7,5% şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 7,6%.
În luna iulie, IPC fără băuturi alcoolice şi tutun s-ar fi plasat la 0,55%, iar fără combustibili, la 0,64%.
Excluzând influenţa produselor ale căror preţuri sunt reglementate, IPC s-ar fi situat la 0,01%.
De asemenea, fără legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, IPC ar fi fost de 0,48%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO