Prima pagină » Economic » Isărescu: Agenţiile de rating cotează România pentru ceea ce nu face, nu pentru ce face în exces

Isărescu: Agenţiile de rating cotează România pentru ceea ce nu face, nu pentru ce face în exces

Agenţiile de rating cotează România pentru lucrurile care nu sunt realizate, nu pentru cele care sunt făcute în exces, iar neimplementarea reformelor structurale reprezintă o mare problemă, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Isărescu: Agenţiile de rating cotează România pentru ceea ce nu face, nu pentru ce face în exces

„Ţii rezervă ca să câştigi credibilitate, să-ţi îmbunătăţeşti ratingul. Credeţi că dacă noi ajungeam la 46 miliarde de euro (rezervă – n.r.) ni se creştea ratingul? Cred că toate agenţiile de rating ne cotează pentru ceea ce nu facem, nu pentru ce facem în exces. Nu facem reforme structurale, acolo cred că este o problemă mare şi acolo suntem cotaţi de agenţiile de rating”, a spus Isărescu, la conferinţa Romanian Financial Forum organizată de MEDIAFAX împreună cu Banca Naţională a României.

Isărescu a arătat că dacă banca centrală ar ţine o rezervă prea mare, ar apărea întrebarea de ce are nevoie România şi insistă să ţină rezerva, care acoperă 12-13 luni de importuri, sub formă de cash, cu o răsplată slabă.

„S-ar fi întrebat dacă România ascunde ceva, o frică, un eventual default, o problemă de maturităţi neaşezate bine în timp”, a spus Isărescu.

Oficialul băncii centrale a precizat că idea de cost apare când rezerva nu este în limitele optime, pentru că pot apărea costuri dacă rezerva este prea mare, arătând că, prin cumpărare de valută, BNR face emisiune monetară, iar lichiditatea excesivă trebuie sterilizată.

„Mai degrabă în primăvară, când am cumpărat, ne-a costat ceva. Pentru că am dat un activ cotat mai bine în materie de dobândă şi am cumpărat un activ pe care cu greu ne chinuim să-l plasăm pe pieţele internaţionale, pentru a obţine un randament de 0,5-0,6%”, a spus Isărescu.

S&P i-a acordat României ratingul „BB+”, cel mai ridicat din categoria „junk” (speculativ), iar din partea Moody’s are calificativul „Baa3”, cea mai redusă treaptă a nivelului recomandat pentru investiţii.

În februarie, Fitch a îmbunătăţit perspectiva ratingului României, de la „negativă” la „stabilă”, şi a confirmat calificativele acordate pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă naţională, la „BB plus” şi, respectiv, „BBB minus”.