Rata inflaţiei a ajuns la 8,61%
Creşterea preţurilor de consum a încetinit la 0,28% în luna iunie, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,61%, cel mai accelerat avans fiind înregistrat de grupa alimentelor, şi, în special, de fructele proaspete, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Rata inflaţiei a ajuns la 8,61% (Imagine: Mediafax Foto)
Creşterea preţurilor de consum a încetinit la 0,28% în luna iunie, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,61%, cel mai accelerat avans fiind înregistrat de grupa alimentelor, şi, în special, de fructele proaspete, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Avansul din luna iunie a fost inferior celui din mai, când preţurile au crescut cu 0,49%. Şi în luna aprilie ritmul a fost mai accelerat, de 0,52%.
Rata anuală a inflaţiei, de 8,61%, a fost însă mai ridicată decât cea din mai, de 8,46%, şi s-a apropiat de maximul ultimilor doi ani, de 8,63%, înregistrat în martie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Ministerul Finanţelor a luat joi de la bănci 1,3 mld. lei, la o dobândă de 7,03%/an
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
În luna iunie, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,32%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,28%, iar serviciile s-au scumpit cu 0,19%.
Din grupa mărfurilor alimentare, cea mai importantă scumpire, de 7,77%, a fost consemnată de fructele proaspete.
Preţul pâinii, alimentul cu cea mai mare pondere în grupa alimentelor, a urcat cu 0,16%, iar cel al cărnii cu 0,72%, în principal pe fondul scumpirii cărnii de porc, cu 1,96%, şi a celei de vită, cu 1,1%.
În acelaşi timp, preţul uleiului a continuat să se majoreze şi în iunie, avansul fiind de 2,26%.
Pe de altă parte, laptele şi produsele lactate s-au ieftinit cu 0,24%, iar legumele şi conservele de legume cu 2,18%.
De asemenea, preţurile ouălor au coborât cu 5,04%.
La capitolul produse nealimentare, preţurile la combustibili au avut cea mai importantă creştere, de 1,26%, iar medicamentele s-au ieftinit cu 0,04%.
Creşterea preţurilor la servicii a fost susţinută de cele la grupa apă, canal şi salubritate, cu un avans de 0,62%.
În acelaşi timp, preţurile la telefonie au scăzut cu 0,13%.
Rata medie lunară a inflaţiei din primele cinci luni a fost de 0,6%, comparativ cu 0,3% în perioada similară din 2007.
Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (iulie 2007 - iunie 2008) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2006 - iunie 2007) determinată pe baza Indicelui Preţurilor de Consum (IPC) şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 7,1%.
În luna iunie, IPC fără băuturi alcoolice şi tutun s-ar fi plasat la 0,29%, iar fără combustibili, la 0,2%.
Excluzând influenţa produselor ale căror preţuri sunt reglementate, IPC s-ar fi situat la 0,33%.
De asemenea, fără legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, IPC ar fi fost de 0,27%.
Nivelul din iunie al inflaţiei a fost conform cu estimările mai multor analişti economici care anticipau valori cuprinse între 8,5% şi 8,9%.
Aceştia au arătat că inflaţia se va menţine la un nivel înalt în iunie şi iulie, lună în care va atinge vârful acestui an, ca urmare a majorării preţurilor administrate, pentru ca, începând din august, să intre pe o pantă descendentă, un factor de sprijin fiind preţurile alimentelor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO