- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rata medie de neocupare a spaţiilor de birouri s-ar putea reduce în acest an de la 17% la 14-15%
Rata medie de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti s-ar putea reduce la 14-15% în 2011, de la 17% anul trecut, ca urmare a scăderii ofertei şi creşterii cererii, potrivit CB Richard Ellis Eurisko (CBRE), care estimează un stoc de 2,14 milioane de metri pătraţi până la sfârşitul anului.
Astfel, circa 300.000 de metri pătraţi de birouri vor rămâne în continuare fără chiriaşi.
"Până la sfârşitul anului rata de neocupare va scădea la 14-15%. Aceeaşi direcţie va fi şi în 2012, iar în 2013 va fi o rată echilibrată. Ne aşteptăm la o creştere a cererii din partea companiilor pentru extindere, sunt multe multinaţionale care vor să-şi mute «hub-urile» (centre regionale, n.r.) în România. Sunt semnale pozitive în piaţă", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Cătălina Jigman, şeful departamentului birouri al companiei de servicii imobiliare CBRE.
Anul trecut, stocul de birouri a ajuns la 2,005 milioane de metri pătraţi, din care 274.000 metri pătraţi au reprezentat proiecte finalizate în 2010.
Spre deosebire de 2009, când aproximativ 50% din stocul nou a fost livrat în zona Nord-Pipera, în 2010 zona de Nord a fost liderul, luând în considerare cei 70.000 metri pătraţi finalizaţi în clădirea Petrom City.
Astfel, după livrări noi de aproape 200.000 metri pătraţi în 2009 în zona Nord- Pipera, în 2010 s-au livrat doar 9.000 metri pătraţi, adică mai puţin de 3% din totalul suprafeţei finalizate. Pentru 2011, proiectele care vor fi livrate în această arie totalizează în jur de 25.000 metri pătraţi.
"În anul 2011 vor fi livrate proiecte de birouri totalizând 135.000 de metri pătraţi, reprezentând un minin istoric. Peste 70% dintre aceste clădiri au facilităţi de clasa A. Majoritatea clădirilor care vor fi livrate se află în zona de Nord, Nord-Pipera şi Centru", a declarat Laura Bencze, directorul departamentului de cercetare al companiei de servicii imobiliare.
Reprezentanţii CBRE apreciază că scăderea ratei medii de neocupare s-a manifestat încă de la sfârşitul anului trecut, când, din cauza întârzierii construcţiei mai multor proiecte şi amânarea finalizării pentru 2011, ponderea spaţiilor neînchiriate s-a redus la 17%, de la 18% la începutul lui 2010.
Potrivit CBRE, în 2010 activitatea totală de închiriere a însumat mai mult de 250.000 metri pătraţi, în creştere cu 48% faţă de acelaşi indicator în 2009.
Printre clădirile cu finalizare în 2011 se numără Platinum Business & Convention Center, 44.000 metri pătraţi, Crystal Tower - 16.200 metri pătraţi, Swan Office Park - 28.000 metri pătraţi, Frumoasa OB - 3.100 metri pătraţi, Magheru Plaza - 3.800 metri pătraţi. Pentru toate aceste proiecte, cu excepţia Frumoasa OB, dezvoltatorii nu au semnat deocamdată contracte de preînchiriere.
Potrivit CBRE, în ultimele două trimestre ale anului trecut nu a fost semnat niciun contract de preînchiriere pe piaţa de birouri, ci doar renegocieri sau reînchirieri.
Chiria pentru proiectele în zonele centrale a rămas stabilă în ultimul an, la 19,5 euro/mp, în timp ce chiria netă efectivă este de aproximativ 18 euro/mp. Variaţia chiriilor, în funcţie de sub-zonele principale, s-a adâncit în ultimele luni, zonele secundare, terţiare înregistrând un nivel al cererii scăzut.
Astfel, diferenţa în ceea ce priveşte nivelul chiriilor între zona centrală şi cele din sud sau est poate ajunge şi la 45%.
CBRE estimează că nivelul chiriei în zonele centrale nu ar trebui să înregistreze fluctuaţii majore în 2011, având în vedere activitatea din 2010.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor