- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rata medie lunară plătită la un credit pentru o locuinţă nouă în Bucureşti ajunge la 8-12 euro/mp
Rata medie lunară care trebuie plătită pentru un credit de achiziţie a unei locuinţe într-un complex rezidenţial din Bucureşti este de 8-12 euro/metru pătrat, în condiţiile în care cele mai multe dintre apartamente au preţuri cuprinse între 1.200-1.800 euro/mp, potrivit companiei poloneze REAS.
Rata medie lunară plătită la un credit pentru o locuinţă nouă în Bucureşti ajunge la 8-12 euro/mp (Imagine: Mediafax Foto)
Nivelul ratei lunare a fost calculat la un grad de îndatorare de 75%, o perioadă a împrumutului de 30 de ani şi un credit în euro, în rate egale, luând în considerare nivelurile actuale ale dobânzilor.
"Situaţia economică excelentă a Bucureştiului se manifestă, în primul rând, printr-o rată de şomaj extrem de redusă şi aflată de mulţi ani în continuă scădere, o cerere mare de forţă de muncă şi o rată de creştere ridicată a remuneraţiei care este în Capitală cu mai mult de 20% peste media naţională. Aceasta se concretizează într-o putere de cumpărare şi o solvabilitate relativ ridicată a populaţiei Capitalei, deşi în prezent povara medie lunară a datoriei pentru locuinţe poate fi evaluată la un nivel aproximativ de 8-12 euro pe metru pătrat de apartament cumpărat", se arată într-un raport al REAS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Nivelul foarte ridicat al ratelor care trebuie achitate la bănci în cazul unui împrumut pentru achiziţia de locuinţe a determinat, potrivit analiştilor polonezi, un declin semnificativ al ratelor de absorbţie a pieţei de locuinţe din Bucureşti.
Cu toate acestea, potenţialul pieţei rezidenţiale din Bucureşti rămâne încă foarte ridicat dat fiind ritmul redus de livrare a locuinţelor noi.
"Doar 48.000 apartamente au fost livrate în Bucureşti din 1990, însemnând, în medie, 2.600 de unităţi noi în fiecare an. În acelaşi timp, anual sunt încheiate circa 15.000 de căsătorii. Acest lucru, adăugat la deficitul actual de locuinţe măsurat după surplusul semnificativ al numărului de familii faţă de stocul de locuinţe existent indică faptul că cererea fundamentală generală este extrem de ridicată şi la fel de ridicat se anunţă şi potenţialul pe termen lung al acesteia", se precizează în analiza REAS.
Spre comparaţie, în Bucureşti au fost livrate anul trecut puţin peste 2.500 de apartamente şi case, în timp ce în Varşovia, au fost finalizate 15.700 de apartamente şi un număr de 16.200 sunt planificate pentru livrare în 2008.
În ceea ce priveşte piaţa creditelor ipotecare din România, analiştii REAS consideră că are un potenţial ridicat, în pofida creşterilor recente ale ratelor dobânzilor şi a încetinirii dinamicii activităţii de creditare.
"La sfârşitul anului 2006, valoarea creditelor ipotecare în PIB era în România de 2,3% comparativ cu o medie de 49% în cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. Conform Băncii Naţionale a României, piaţa creditelor imobiliare din România este dominată de Bucureşti, care reprezintă nu mai puţin de 42% din valoarea totală a creditelor imobiliare acordate pe piaţa românească. În ultimele luni, ratele de absorbţie a locuinţelor în cadrul proiectelor au scăzut, lucru confirmat de încetinirea dinamicii creditelor imobiliare de la lună la lună. Cu toate acestea, în ultimul an (iunie 2007 - iunie 2008), volumul creditelor atrase de familii pentru a-şi finanţa achiziţiile de locuinţe a crescut cu aproximativ 100%", se mai spune în analiză.
Analiza REAS a fost realizată la sfârşitul lunii iulie şi a acoperit circa 220 de proiecte rezidenţiale, din care 180 au reprezentat eşantionul de piaţă multifamilială în diverse etape de dezvoltare, de la proiecte aflate încă în faza de planificare la proiecte aproape finalizate.
În urma analizei a reieşit că preţurile de vânzare a locuinţelor în ansamblurile rezindenţiale noi variază între1.000 de euro pe metru pătrat şi peste 2.000 de euro pe metru pătrat.
"Proiecte cu preţuri brute medii mai mici de 1.000 euro pe metru pătrat sunt greu de găsit în interiorul limitelor administrative ale oraşului şi marea majoritate a locuinţelor oferite în prezent sunt vândute la mai puţin de 2.200 de euro pe metru pătrat. Cel mai mare grup de proiecte disponibile au preţuri cuprinse între 1.200 şi 1.800 euro/mp, în funcţie de clasa şi amplasamentul proiectului, şi doar acest segment de piaţă vizează clientela din clasa de mijloc. Preţurile din segmentul de lux încep de la aproximativ 2.000 euro pe metru pătrat", se precizează în studiu.
În aceste condiţii, analiştii REAS apreciază că ratele de absorbţie în stagnare şi cota în scădere a segmentul de lux în cadrul ofertei rezidenţiale din Bucureşti aduc piaţa mai aproape de o adaptare a ofertei cu cererea.
REAS este consultant pentru piaţa imobiliară din Polonia şi România, fiind de asemenea partener strategic al Jones Lang LaSalle.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO