Criza economică din anii ’30 a avut loc în contextul unui şomaj de 25%, iar prognozele şi proiecţiile actuale indică, numai în cele mai pesimiste scenarii, un potenţial şomaj de 10%.
Însă, potrivit unui studiu al expertului John Williams, realizat pentru Reuters, cele două cifre nu pot fi comparate direct, deoarece modul de calcul şi raportare a şomajului este foarte diferit.
Astfel, potrivit calculelor lui Williams, dacă statisticile ar fi realizate după aceeaşi metodologie ca acum 80 de ani, rata actuală a şomajului ar fi de 16,5%, de peste două ori mai mare decât nivelul de 6,7% raportat oficial de autorităţi.
"Consider că şomajul care va rezulta actualei crize va avea un caracter profund şi prelungit, va rivaliza sau chiar depăşi nivelul de 25% din timpul Marii Depresii", a arătat specialistul.
Diferenţa uriaşă dintre statistica oficială şi calculele lui Williams este generată de faptul că legislaţia actuală exclude persoanele care au încetat să-şi caute loc de muncă din categoria şomerilor.
Autorităţile americane vor publica, vineri, statisticile privind evoluţia ratei şomajului în decembrie, iar analiştii anticipează un nou salt, de la 6,7% la 7%.