- Home
- Economic
- (01.09.2021, 02:12)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Afganistan a costat SUA 2.313 miliarde de dolari: arme, morţi, datorii!
- Costul războiului de 20 de ani înseamnă o notă de plată usturătoare pentru America.
- În majoritatea calculelor făcute după retragere, „preţul” conflictului se opreşte la 815,7 miliarde de dolari.
- Cifra acoperă doar cheltuielile de funcţionare, însă calculele extinse arată o sumă aproape de 3 ori mai mare.
Urmărește
3488 afișări
Războiul din Afganistan a costat SUA 2.313 miliarde de dolari: arme, morţi, datorii!
Războiul care nu a putut fi câştigat, aşa cum îl definesc acum mulţi, a costat SUA, de la invazia din 7 octombrie 2001 până astăzi, suma de 2,313 miliarde de dolari, o cifră greu de imaginat.
În majoritatea calculelor, „preţul” conflictului se opreşte la 815,7 miliarde de dolari, deoarece acesta este ultimul raport din 2020 al Departamentului Apărării.
O cifră care acoperă cheltuielile operaţionale, de la alimente pentru soldaţi la combustibil pentru vehicule, de la arme la muniţie, de la tancuri la avioane.
Dar dobânda deja plătită pentru împrumuturile uriaşe pe care Washington le-a contractat pentru a finanţa operaţiunile, asistenţa pentru veterani - costuri care vor continua să crească în anii următori - miliarde în ajutor umanitar şi mai ales cheltuielile pentru „construirea naţiunii” nu au fost puse pe nota de plată. Aşadar, cheltuielile nu s-au terminat.
De la instruirea trupelor la construirea de drumuri, şcoli şi alte infrastructuri, această parte a necesitat 143 miliarde de dolari din 2002, potrivit inspectorului general special pentru reconstrucţia din Afganistan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Bilanţul morţilor
Peste 47.000 de civili afgani au murit din 2001 (zece au fost adăugaţi duminică, cel mai probabil afectaţi de atacul „vizat” american împotriva unui membru al ISIS-K). Între 66 şi 69 de mii de poliţişti sau soldaţi afgani şi peste 51 de mii de talibani şi terorişti de diferite acronime. Cifrele au fost adunate prin reunirea diferitelor surse, de la Pentagon la Naţiunile Unite.
În 2011, la apogeul efortului militar, în timpul aşa-numitei „creşteri” impuse lui Obama, în Afganistan erau 130.000 de soldaţi aliaţi, faţă de 14.000 în februarie, înainte ca Joe Biden să decidă retragerea.
În total, 800.000 de americani au participat la acest război, dintre care 2.442 de bărbaţi şi femei în uniformă şi şase civili din Departamentul Apărării şi-au pierdut viaţa, pe lângă cei treisprezece tineri foarte ucişi în atacul kamikaze de joi de la Kabul.
Cel puţin douăzeci şi unu de mii au fost răniţi. Coaliţia a 40 de ţări aliate, inclusive România, a înregistrat 1.144 de victime, inclusiv 457 de britanici (al doilea ca număr de victime după SUA).
Apoi, există o cifră despre care se vorbeşte mai puţin, deoarece Pentagonul nu o comunică: cea a contractorilor americani morţi, care ar fi aproximativ 3.800. Cel puţin 77 de jurnalişti au fost ucişi plus 444 de lucrători umanitari.
Potrivit datelor Naţiunilor Unite, 2,7 milioane de afgani au fugit între Iran (780.000), Pakistan (1.4 milioane) şi Europa. Cu toate acestea, cifra nu include migranţii ilegali.
Lucruri de salvat
Ce s-a schimbat în 20 de ani? Speranţa de viaţă a crescut din 2001 până astăzi în Afganistan, de la 56 la 64, potrivit datelor de la Banca Mondială. Mortalitatea la naştere s-a redus la jumătate: indicele de alfabetizare a crescut de la 8 la 43%; căsătoriile copiilor au scăzut, conform cifrelor ONU, cu 17%.
Cel puţin în oraşe, accesul la apă potabilă a ajuns la 89% faţă de 16 de acum douăzeci de ani. De asemenea, potrivit Băncii Mondiale, mortalitatea infantilă a scăzut la jumătate. Şi jumătate din populaţie are acces la îngrijiri medicale, comparativ cu 25% la începutul anilor 2000.
Financial Times raportează că în şcoli există 8,2 milioane mai mulţi copii decât în 2001. Problema este că o mare parte din economia afgană, una dintre cele mai puţin dezvoltate în lume, se baza pe ajutorul internaţional, care scăzuse deja în ultimul deceniu şi este în prezent îngheţat.
Cu talibanii la putere, câte dintre aceste cuceriri vor rezista şi câte vor dispărea cu viteza cu care extremiştii au luat înapoi ţara?
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe