- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina va înjumătăţi creşterea comerţului mondial, avertizează OMC
Războiul din Ucraina a determinat Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) să îşi reducă prognoza de creştere a comerţului mondial pentru acest an, de la 4,7% la 2,5%, relatează BBC.
Războiul din Ucraina va înjumătăţi creşterea comerţului mondial, avertizează OMC
Şefa OMC, Dr. Ngozi Okonjo-Iweala, spune că reducerea este legată şi de problemele continue ale lanţului de aprovizionare global care au început ca urmare a pandemiei.
Ea a spus că întreruperile vor face ca alimentele să fie mai scumpe, afirmând că "îngrijorarea mea este că avem o criză alimentară care se pregăteşte".
Dr. Okonjo-Iweala a declarat pentru BBC că, deşi Rusia şi Ucraina reprezintă doar aproximativ 2,5% din exporturile globale de mărfuri, acestea "sunt foarte, foarte semnificative în anumite sectoare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
-
Klaus Iohannis: Următoarele alegeri vor avea mai multă transparenţă, lecţiile au fost învăţate
-
Iohannis: România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă
"Prima îngrijorare, desigur, este pentru oamenii din Ucraina, care sunt strămutaţi şi nu au suficientă hrană", a spus ea.
Ea a adăugat că economia mondială "va suferi consecinţe grave" şi a spus că ţările mai sărace vor resimţi în special impactul penuriei şi "constrângerile privind aprovizionarea cu alimente".
Aprovizionarea cu multe produse alimentare, inclusiv grâu şi porumb, a fost afectată în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Grupurile industriale au avertizat că UE se confruntă cu o penurie de ulei de floarea-soarelui. În total, 46,9% din exporturile globale provin din Ucraina şi 29,9% din Rusia, potrivit S&P Global, dar, cu porturile închise, Ucraina se luptă să exporte.
Folosind Africa ca exemplu, fostul ministru nigerian de finanţe a declarat că 35 din cele 55 de ţări de acolo importă grâu şi alte cereale din Rusia şi Ucraina şi 22 importă îngrăşăminte.
Cu toate acestea, Dr. Okonjo-Iweala a declarat că speră că există soluţii la problemele de aprovizionare.
Ea a spus că, pe termen scurt, ţările ar putea "să îşi schimbe gusturile alimentare" pentru a consuma mai multe produse autohtone.
Ea a adăugat că, pe termen mai lung, Africa investeşte în "soiuri de grâu şi alte culturi care tolerează căldura", pe măsură ce se adaptează la schimbările climatice.
Pe lângă creşterea preţurilor la alimente, costul altor produse de bază a atins niveluri record, pe fondul îngrijorărilor legate de război şi de sancţiunile economice impuse Rusiei, care vor duce la întreruperi ale aprovizionării.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO