Statele Unite au informat aliații europeni că își propun să obțină o încetare a focului în Ucraina în următoarele săptămâni, potrivit unui raport Bloomberg.
Conform sursei, oficialii americani se așteaptă la progrese concrete în curând, în timp ce partenerii europeni au încurajat Washingtonul să pregătească măsuri mai ferme în cazul în care Rusia refuză să se implice constructiv.
Premierul italian Giorgia Meloni s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump la Washington, unde cei doi lideri au discutat despre o posibilă încetare a focului în Ucraina și despre taxele vamale impuse de SUA asupra produselor europene.
„Am apărat împreună libertatea Ucrainei”, a declarat Meloni în cadrul întâlnirii, subliniind eforturile transatlantice comune în contextul conflictului.
Un atac cu rachete rusești asupra orașului Harkov din nord-estul Ucrainei a ucis o persoană și a rănit alte 82, inclusiv șase copii, vineri dimineață, au declarat oficialii, citați de Reuters.
Kievul a declarat vineri că intenționează să finalizeze discuțiile până la sfârșitul săptămânii viitoare cu privire la un acord cu Washingtonul privind exploatarea în comun a resurselor minerale ucrainene, scrie Reuters.
În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat o serie de atacuri asupra Ucrainei, inclusiv un rachete balistică Iskander-M, cinci rachete de croazieră Iskander-K și 37 de drone de atac și decepție, potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Atacurile au dus la 11 morți și 119 răniți.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a avertizat că Statele Unite ar putea pune capăt eforturilor de mediere a unui armistițiu între Rusia și Ucraina dacă nu se obțin progrese semnificative.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a respins ideea unei încetări complete a focului în Ucraina, numind-o „pur și simplu nerealistă” în condițiile actuale, anunță The Kyiv Independent.
Declarația sa vine în ciuda eforturilor continue de pace conduse de președintele SUA, Donald Trump, care a prezentat recent o propunere menită să pună capăt războiului.
De la lansarea invaziei pe 24 februarie 2022, Rusia a pierdut aproximativ 938.970 de trupe în Ucraina, potrivit unui raport al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei din 18 aprilie.
Totalul include 1.530 de victime ruse raportate în ultimele 24 de ore.
Pe lângă personal, Rusia a mai pierdut, conform raportului, 10.662 de tancuri, 22.257 de vehicule blindate, 44.954 de unități de transport și combustibil, 26.530 de sisteme de artilerie, 1.367 de lansatoare multiple de rachete și 1.136 de sisteme de apărare aeriană.
Pierderile aeriene și navale includ 370 de avioane, 335 de elicoptere, 33.065 de drone, 28 de nave și bărci și un submarin.
Atacurile rusești au ucis două persoane și au rănit cel puțin 27 în timpul nopții în Harkov și Sumî, în nord-estul Ucrainei, au anunțat autoritățile vineri.
Un atac cu o rachetă balistică lansat de Rusia asupra orașului Harkov a provocat moartea unei persoane și rănirea a cel puțin alte 54, inclusiv un copil, potrivit primarului Ihor Terekhov, scrie The Kyiv Independent.
Atacul a produs pagube semnificative, iar serviciile de urgență au intervenit rapid la fața locului.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit pe 17 aprilie cu congresmanul american republican Brian Fitzpatrick, un susținător cunoscut al Ucrainei.
Cei doi au discutat despre inițiativele de pace și despre posibile garanții de securitate pentru Ucraina, Zelenski mulțumindu-i lui Fitzpatrick pentru vizită și sprijinul constant.
Ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot a subliniat implicarea tot mai activă a Europei în negocierile privind un armistițiu în Ucraina, în urma discuțiilor recente de la Paris, relateaz[ The Kyiv Independent.
„Mult timp ne-am temut că europenii nu vor fi la masa negocierilor. Ei bine, astăzi, la Paris, europenii, americanii și ucrainenii s-au întâlnit pentru prima dată,” a declarat Barrot.
Vicepremierul și ministrul economiei, Iulia Sviridenko, a anunțat că Statele Unite și Ucraina au semnat un memorandum privind un acord în domeniul mineralelor.
„Este important să reafirmăm, prin acordurile noastre, dorința poporului american de a investi împreună cu poporul ucrainean într-o Ucraină liberă, suverană și sigură,” a declarat ea.
Acordul va respecta eforturile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, iar discuțiile finale sunt așteptate să se încheie pe 26 aprilie.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Tammy Bruce, a anunțat că președintele Donald Trump și Statele Unite au prezentat o propunere pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
„Președintele Trump și Statele Unite doresc încheierea acestui război și au prezentat tuturor părților liniile generale ale unei păci durabile și de lungă durată,” a spus Bruce.