Răzvan Cuc, despre constructorul pentru Ploieşti-Braşov: O companie din China în asociere. E apanajul CNSP

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a confirmat, miercuri seara, că autostrada Ploieşti - Braşov va fi construită de un consorţiu din China, printr-un parteneriat public - privat (PPP), iar contractul urmează să fie semnat în aproximativ o lună şi jumătate.

Urmărește
1896 afișări
Imaginea articolului Răzvan Cuc, despre constructorul pentru Ploieşti-Braşov: O companie din China în asociere. E apanajul CNSP

Răzvan Cuc, despre constructorul pentru Ploieşti-Braşov: O companie din China în asociere. E apanajul CNSP

„Aşa am auzit şi eu… O companie din China în asociere cu altă companie”, a afirmat Răzvan Cuc, miercuri seara, într-o emisiune la Digi 24, întrebat dacă autostrada Ploieşti - Braşov va fi construită de o companie din China.

Când i s-a spus că firmele din China lucrează cu muncitori din China, ministrul Transporturilor a reaminit că „noi avem o problemă pe piaţa forţei de muncă foarte mare, la constructori” şi că a mai rămas un singur constructor român.

„Aceasta este o discuţie avansată. Nu ştiu ce s-a discutat cu acea firmă. Haideţi să vedem ce se întâmpla. Discuţia aceasta trebuie să o aveţi cu domnul Ghizdeanu. Încă o dată, nu eu am discutat cu firma din China. Haideţi să nu ne pripim să tragem concluzii. Haideţi să vedem ce se întâmplă. Am răbdare şi aştept. Am răbdare să văd ce se va întâmplă, să vorbesc cu domnul Ghizdeanu să îmi spună şi mie care este negocierea care va avea loc între semnatarul contracului şi firma care va executa lucrarea”, a completat Cuc, când i s-a spus că firmele de construcţii din China lucrează cu muncitori din China şi materiale de construcţie din China.

PPP-urile sunt gestionate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), iar Ion Ghizdeanu este preşedintele instituţiei. „Este o variantă mai rapidă şi avem foarte multe firme care sunt interesate”, a adăugat Cuc, referindu-se la PPP-uri versus fonduri europene. „Această modalitate de a lansa PPP-urile este mult mai rapidă, pentru că este o perioadă de precalificare în care vin firmele care sunt interesate să intre. Practic, deblocăm toată partea de licitaţii care, în momentul de faţă, vedem că generează contestaţii, fie nu se prezintă anumite firme, la depunerea de oferte”, a subliniat Cuc.

Ministrul Transporturilor a confirmat că va fi o taxă, dar a spus încă că nu poate da detalii din proiect, cât va fi. „Poate să vă spună domnul Ghizdeanu, că dânsul a lucrat la acest proiect. Noi, la Transporturi, i-am asigurat suportul din punct de vedere tehnic, i-am pus toată documentaţia tehnică la dispoziţie”, a subliniat Cuc.

Oficialul de la Transporturi a mai confirmat că peste aproximativ şase săptămâni va fi semnat contractul de proiectare şi execuţie cu această firmă. „Ploieşti – Braşov a depăşit perioada de precalificare, într-o lună – o lună şi jumătate se va semna contractul cu acel consorţiu care a venit, dar este apanajul Comisiei de Prognoză. N-aş vrea să mă bag peste atributele Comisiei”, a mai susţinut Cuc.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri 3 aprilie, că, în scurt timp, Guvernul va începe negocierea clauzelor contractului de PPP pentru construirea autostrăzii Ploieşti-Comarnic-Braşov.

„Facem progrese în privinţa autostrăzi Ploieşti - Comarnic – Braşov, o investiţie aşteptată de români, foarte importantă pentru susţinerea dezvoltării economice. Deşi guvernele anterioare au promis că vor realiza această autostradă şi au făcut şi refăcut studiile de fezabilitate, noi numai în câteva luni am ajuns la faza finală a achiziţiilor publice. Recent, conform termenului limită stabilit, o asociere de firme cu vaste experienţe în domeniul infrastructurii a depus oferta detaliată pentru construirea şi operarea în parteneriat public privat autostrăzii Ploieşti - Comarnic – Braşov. Comisia de evaluarea deschis oferta, se verifică documentaţia iar în scurt timp va începe negocierea clauzele contractului de parteneriat public privat”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul acelei şedinţe de Guvern.

La finalul lunii decembrie a anului 2018, Viorica Dăncilă anunţa că termenul realist pentru finalizarea autostrăzii Comarnic- Braşov este anul 2024, dar speră ca şantierul să fie gata mai devreme, în condiţiile în care la începutul lui 2019 va fi desemnat constructorul câştigător.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici