„Investitorii vin cu condiţiile lor, cu care sunt obişnuiţi, printre care şi acordarea de ajutoare de stat, noi punem condiţiile noastre, care nu includ ajutoare de stat. Atât companiile chineze, cât şi altele, interesate de proiecte de producţie a energiei în România, cereau ajutor de stat sau alte tipuri de ajutor din partea Guvernului. În cazul companiilor chineze, în urma misiunii economice din iulie la Shanghai, ele au început să renunţe la astfel de cerinţe”, au afirmat sursele.
Sursele citatate au menţionat că proiectele de construcţie a unor grupuri energetice noi sunt cele ale Complexurilor Energetice Turceni şi Rovinari, cel al Termoelectrica de la Doiceşti şi cele ale ELCEN Bucureşti de la Fântânele şi Progresu.
„Companiile chineze vor mai degrabă să fie subcontractori, în baza unor finanţări asigurate de alţii, mai degrabă decât să investească ei. Dacă participă cu bani la investiţii, cer garanţii de stat la credite şi vor să le fie garantată achiziţia energiei pe care urmează să o producă la un anumit preţ, dar statul nu poate asta acum, pentru că e criză”, au afirmat surse din sectorul energetic.
Una dintre companiile chineze interesate de astfel de proiecte este China National Electric Equipment Corporation, care vrea să construiască la Rovinari un grup energetic de 500 MW, investiţie estimată la aproximativ un miliard de euro.