- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RBS: Ungaria a devenit mai riscantă decât România
Dobânzile plătite de România sunt în prezent uşor mai ridicate decât cele suportate de Ungaria, situaţie care nu reflectă aspectele fundamentale de credit, respectiv nivelul datoriilor, rezervele valutare şi natura relaţiei cu FMI, se arată într-o analiză a RBS.
RBS: Ungaria a devenit mai riscantă decât România (Imagine: Mediafax Foto)
Spread-ul dobânzilor plătite de cele două state este uşor în defavoarea României, dar analiştii băncii consideră că, bazat pe vulnerabilităţile şi riscurile în prezent mai mari din Ungaria, statul român ar trebui să suporte costuri de credit mai mici.
"Credem că România ar trebui să plătească dobânzi cu 0,25-0,5 puncte procentuale sub cele din Ungaria", se arată în raport.
Totodată, analiştii avertizează că Ungaria este vulnerabilă la o criză de finanţare, ţinând cont de nivelul ridicat al datoriilor şi de decizia guvernului de a merge pe cont propriu, fără o colaborare strânsă cu FMI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
În scenariul unei crize de finanţare, dobânzile plătite de Ungaria ar putea deveni cu până la un punct procentual mai mari decât cele suportate de România.
Totuşi, instabilitatea politică rămâne un risc major în România. Potrivit calculelor RBS, dobânzile suportate de statul român ar creşte cu 0,25 puncte procentuale dacă s-ar ajunge la alegeri anticipate, scenariu cu o probabilitate de 20%.
Punctele tari care recomandă România ca o piaţă mai puţin riscantă şi vulnerabilă decât Ungaria sunt relaţia mai bună cu FMI, nivelul relativ scăzut al datoriei de stat şi al datoriei externe, rezervele valutare mai mari, sistemul bancar mai stabil şi cu un potenţial mai ridicat de creştere, economia mai puţin expusă la deficitul de cerere externă şi perspectiva pozitivă a ratingului de ţară.
Pe de altă parte, Ungaria se bucură de un deficit bugetar semnificativ mai mic, stabilitate politică, o infrastructură cu mult superioară, instituţii publice mai de calitate, un nivel redus al corupţiei, precum şi de un nivel de trai cu mult mai ridicat.
Datoria de stat a României este de circa 30% din PIB, faţă de 80% în Ungaria, iar în cazul datoriei externe totale raportul este de 70% la 140% din PIB.
Totodată, România dispune de rezerve valutare de 32,6 miliarde euro, echivalentul a opt luni de importuri, în timp ce Ungaria are 28,1 miliarde euro, echivalentul a cinci luni de importuri.
Sectorul bancar ungar este afectat în această perioadă de taxa suplimentară impusă de guvern într-un sistem dominat de capitalul străin, unele instituţii de credit occidentale avertizând deja că vor tăia finanţarea sucursalelor locale. În acelaşi timp, datoria sectorului privat este mult mai redusă în România decât în Ungaria raportat la PIB (40% faţă de 71,3%), fapt care arată că piaţa românească are un potenţial mult mai ridicat.
Raportul dintre comerţ şi PIB este cu mult mai scăzut în România decât în Ungaria, de 40,2%, faţă de 84,7%, ceea ce face ca economia ungară să fie cu mult mai vulnerabilă la fluctuaţia cererii externe pentru exporturi, dar poate reprezenta şi un plus.
Ratingul Ungariei este cu o treaptă mai sus decât cel acordat României de marile agenţii de evaluare financiară, dar are perspectivă negativă, faţă de cea stabilă atribuită României.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024