Viceguvernatorul BNR, a cărui numire în funcţie acum un an şi nouă luni de către Parlament a stârnit controverse în rândul economiştilor, vorbeşte în special despre necesitatea schimbării felului în care statul face afaceri, respectiv a felului în care statul administrează firmele pe care le deţine.
Băncile româneşti cu capital elen nu numai că respectă, ci chiar depăşesc criteriile de siguranţă impuse de către banca centrală, subliniază Olteanu.
„Au o solvabilitate de 15,7%, cifră care este peste normele BNR cât şi peste cele impuse de Basel II. Se poate pune, la un moment dat, problema lichidităţii din piaţă. Banca Naţională monitorizează situaţia şi are planuri de acţiune pentru orice ipoteză. Dorinţa şi aşteptarea noastră este ca aceste ipoteze să nu se concretizeze”, a declarat viceguvernatorul.
El a adăugat că BNR are instrumentele necesare pentru a acorda, daca va fi nevoie, ceea ce este foarte puţin probabil, sprijinul necesar sistemului bancar.
Întrebat care este efectul tensiunilor de pe scena politică românească asupra percepţiei investitorilor, oficialul BNR a declarat că „democraţia este o confruntare bazată pe tensiuni politice. Situaţia actuală nu este atât de liniştitoare pentru toată lumea astfel încât să nu apară confruntări de genul acesta”.
În ciuda acestor tensiuni însă, „elementul fundamental al ieşirii României din recesiune”, care este programul cu FMI şi Comisia Europeană, se derulează în ritmul stabilit şi în condiţii bune, susţine viceguvernatorul.
Citeşte mai multe din interviul cu Bogdan Olteanu pe www.gandul.info