Potrivit The Guardian, creşterea zero în zona monedei unice în ultimul trimestru al anului trecut a urmat unei contracţii economice de 0,1% în trimestrul al treilea, ceea ce înseamnă că recesiunea – definită ca două trimestre consecutive de contracţie – a fost evitată la limită. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o contracţie de 0,1% a economiei zonei euro în trimestrul al patrulea.
Italia, pentru care se aştepta o stagnare, a înregistrat o creştere de 0,2%, în timp ce Spania a crescut cu 0,6% – de trei ori mai mult decât se preconiza (0,2%).
Cu toate acestea, cele mai mari două economii ale zonei euro, Franţa şi Germania, au înregistrat performanţe slabe la sfârşitul anului 2023. Germania a înregistrat o contracţie de 0,3%, iar Franţa nu a înregistrat nicio creştere pentru al doilea trimestru consecutiv, potrivit Eurostat, agenţia de statistică a UE.
Dintre economiile mai mici din zona euro, Portugalia a crescut cu 0,8% în ultimul trimestru, Austria a crescut cu 0,2%, în timp ce economia Irlandei s-a contractat cu 0,7% – a patra scădere trimestrială succesivă în 2023.
„Economia zonei euro a scăpat cu greu de recesiune până la sfârşitul anului 2023”, a declarat Diego Iscaro, şeful departamentului economic pentru Europa la S&P Global Market Intelligence. „Perspectivele pentru 2024 continuă să fie dificile, pe fondul unei cereri şovăitoare şi al creşterii tensiunilor geopolitice”, a mai declarat acesta, conform The Guardian.
La începutul anului, economiştii intervievaţi de Financial Times şi citaţi de Ziarul Financiar declarau că zona euro va cunoaşte o creştere modestă a economiei în 2024, chiar dacă salariile vor creşte mai repede decât inflaţia pentru prima dată în ultimii trei ani.