Recolta de cereale a României pe 2020 a scăzut cu 50% faţă de 2019. Cum vor fi afectate preţurile produselor de panificaţie

  • Seceta a determinat o scădere de 40% a culturilor de cereale
  • România a recoltat în 2020 cu aproximativ 50% mai puţine cereale faţă de 2019
  • Preţul cerealelor la bursă a crescut la finele anului trecut cu 12 procente faţă de 2019
Urmărește
1095 afișări
Imaginea articolului Recolta de cereale a României pe 2020 a scăzut cu 50% faţă de 2019. Cum vor fi afectate preţurile produselor de panificaţie

Recolta de cereale a scăzut în ultimii doi, după ce în 2018 România a fost fruntaşă în Uniunea Europeană la culturile de grâu şi floarea-soarelui.

În 2020, România a recoltat circa 17 milioane de tone de cereale, aproape la jumătate faţă de recolta din 2019. 

Seceta a afectat culturile de grâu şi porumb, iar acestea se vor vedea şi la raft, întrucât cei care se ocupă cu procesarea vor plăti preţuri mai mari.

Recolta de grâu a ajuns în 2020 la aproximativ 6 milioane de tone, iar cea de porumb la 10 milioane de tone. Producţiile au scăzut cu aproape 40% în 2020 faţă de anul anterior. La finalul anului 2020, preţul grâului pe burse era cu 12 procente mai ridicat faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

„România a trecut printr-o secetă pedologică extremă în 2020 şi a fost o pierdere de producţie însemnată la cereale. E o creştere de preţ, nu neapărat semnificativă şi, mă rog, costurile de producţie probabil că vor creşte cu câteva puncte procentuale. Cred că e normal să discutăm de preţuri diferite între luna iunie-iulie şi decembrie sau ianuarie”, spune Emil Dumitru, deputat şi fermier.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici