- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Recuperatorii au strâns datorii de 218 milioane de euro de la persoanele fizice
Companiile de colectare a creanţelor comerciale au recuperat în 2009 datorii în valoare de 264 milioane euro, cea mai mare parte de la persoanele fizice, potrivit Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC), reprezentând 24% din valoarea de 1,1 miliarde de euro creanţe comerciale încredinţate de creditori spre colectare.
Recuperatorii au strâns datorii de 218 milioane de euro de la persoanele fizice (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
Astfel, valoarea creanţelor comerciale încredinţate de creditori spre colectare a crescut cu 71% faţă de 2008, de la 643 milioane de euro, iar volumul creanţelor a crescut cu 76%, la 3,7 milioane cazuri.
În 2009, pe segmentul persoanelor fizice au fost recuperate 2,2 milioane de creanţe, în valoare de 218 milioane euro dintr-un total de 3,6 milioane de cazuri, în valoare de 950 de milioane de euro. Pe segmentul persoane juridice din 83.000 de cazuri în valoare de 150 milioane de euro, au fost recuperate 70.600 de creanţe totalizând 45,5 milioane de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Jumătate din toate creanţele care trebuie recuperate vin din zona bancară, 22,9% de la firmele de telecom, 7% de la Instituţiile Financiare Nebancare şi 3,9% utilităţi, în 2009 fiind remarcată o diversificare a creditorilor. Înainte de 2009, băncile şi firmele de telecomunicaţii erau principalii creditori.
"Din creanţele băncilor, doar 3-4-5% reprezintă credite imobiliare restante, tendinţa fiind ca băncile să ţină cât mai mult acest tip de creanţe în portofoliu. Scoaterea la vânzare a acestor creanţe ar face să afecteze şi mai mult piaţa imobiliară. Ar afecta calitatea celorlalte garanţii din sistem", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Cristian Ionescu, preşedintele AMCC, care este şi directorul general al companiei Coface România.
Din totalul creanţelor cu scadenţă depăşită, peste 36 de milioane de euro au fost externalizate de creditori internaţionali care au de recuperat 11,3 milioane de euro de la persoane fizice reprezentând 176 de cazuri şi 24,88 milioane de euro de la firme, respectiv 830 de cazuri. Dintre acestea, au fost recuperate 6,6 milioane de euro, din 292 cazuri în care sunt implicate persoane juridice.
În cazul firmelor este vorba în special de exportatori, iar în cazul persoanelor fizice sunt datorii la bănci din afară, dar şi penalităţi contravenţionale ale românilor din afara ţării.
Membrii Asociaţiei au remarcat anul trecut o scădere a ratelor de succes în procesul de colectare de la 35% la 25%, precum şi creşterea costurilor de colectare.
"Chiar dacă piaţa a crescut cu 70%, asta nu înseamnă că şi gradul de recuperare a crescut. Scăderea gradului de colectare a pus presiune pe profitabilitatea companiilor din sector, ceea ce a dus creşterea costurilor şi implicit la creşterea preţurilor",
Creanţele vândute s-au ridicat la 300.000 cazuri, cu o valoare de 227 milioane de euro.
"Una dintre tendinţele pieţei de colectare a în 2009 a fost evoluţia ascendentă a volumului de creanţe neperformante vândute către creditori. Companiile au optat pentru vânzarea portofoliilor către agenţiile de colectare, ulterior încercării de colectării interne sau prin serviciile unei companii specializate", se arată într-un comunicat al Asociaţiei.
De asemenea, o tendinţă în 2009 a fost creşterea colectărilor în instanţă.
"Dacă în anii anteriori crizei, principalul motor de creştere a pieţei de colectare îl constituia segmentul de colectare amiabilă, în 2009, colectarea în instanţă ia amploare, o creştere semnificativă cunoscând de asemenea şi cazurile de executare silită", susţin reprezentanţii AMCC.
Cazurile de executări silite se situează totuşi sub 10% din numărul recuperărilor din 2009.
Companiile membre ale Asociaţiei au, cumulat, o cotă de aproximativ 80% din piaţa colectării creanţelor comerciale. Printre membrii Asociaţiei se numără Coface România, Eos, Creditreform, Cycle, Creditexpress, Kruk International.
Potrivit AMCC, înfiinţată în 2007, Asociaţia a fost anul trecut un angajator net, numărul de salariaţilor din sector crescând cu 30%, până la aproximativ 1.500 de persoane.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate