- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reducerea livrărilor de gaze ruseşti către Europa afectează speranţele economice
Rusia a anunţat că va întrerupe livrările de gaze către Europa începând de miercuri, ceea ce reprezintă o lovitură pentru ţările care au sprijinit Ucraina, în momentul în care existau speranţe că presiunile economice ar putea scădea după ce Rusia a acceptat să permită Ucrainei să exporte cereale.
Reducerea livrărilor de gaze ruseşti către Europa afectează speranţele economice
Primele nave din Ucraina ar putea pleca în câteva zile, conform unui acord convenit vineri, a declarat ONU, în ciuda unui atac cu rachete ruseşti asupra portului ucrainean Odesa în weekend, scrie Reuters.
Creşterea costurilor energiei şi ameninţarea foametei cu care se confruntă milioane de oameni din ţările mai sărace arată cum cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, aflat acum în a şasea lună, are un impact mult dincolo de Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Marţi, armata ucraineană a raportat că Rusia a lansat rachete de croazieră în sud şi că forţele ucrainene au lovit ţinte inamice. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii în afara orelor de program.
Preşedintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul la începutul acestei luni că sancţiunile riscă să declanşeze creşteri uriaşe ale preţurilor energiei la nivel mondial.
Gigantul energetic rus Gazprom, citând instrucţiunile unui organism de supraveghere a industriei, a declarat luni că fluxurile de gaz către Germania prin conducta Nord Stream 1 vor scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi începând de miercuri.
Aceasta reprezintă jumătate din fluxurile actuale, care sunt deja la doar 40% din capacitatea normală. Înainte de război, Europa importa din Rusia aproximativ 40% din gazul şi 30% din petrolul folosit.
Kremlinul spune că întreruperea gazului este rezultatul unor probleme de întreţinere şi al sancţiunilor occidentale, în timp ce Uniunea Europeană a acuzat Rusia de şantaj energetic.
Germania a declarat că nu vede niciun motiv tehnic pentru ultima reducere.
Adăugând la îngrijorările pe frontul energetic, compania de stat ucraineană de operare a conductelor a declarat că Gazprom a crescut brusc, fără o notificare prealabilă, presiunea într-o conductă care traversează Ucraina pentru a livra gazul rusesc în Europa.
Astfel de vârfuri de presiune ar putea duce la situaţii de urgenţă, inclusiv la deteriorarea conductelor, iar operatorii de conducte sunt obligaţi să se informeze reciproc cu privire la acestea în avans, a precizat compania ucraineană. Gazprom nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii.
Gazprom estimase că a furnizat luni 41,7 milioane de metri cubi (mcm) prin conducta respectivă, faţă de 41,2 mcm cu o zi înainte.
Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a avertizat că Kremlinul duce un "război deschis al gazelor" împotriva Europei.
Politicienii din Europa au declarat în repetate rânduri că Rusia ar putea întrerupe gazele în această iarnă, o măsură care ar împinge Germania în recesiune şi ar afecta consumatorii deja marcaţi de inflaţia în creştere.
Moscova spune că nu este interesată de o întrerupere completă a livrărilor de gaze către Europa.
Înainte de invazie şi de sancţiuni, Rusia şi Ucraina reprezentau aproape o treime din exporturile globale de grâu.
Oficialii din Rusia, Turcia, Ucraina şi ONU au convenit vineri că nu vor fi atacate navele comerciale care se deplasează prin Marea Neagră spre strâmtoarea Bosfor din Turcia şi apoi spre pieţe.
Moscova a spus că acordul nu va avea de suferit în urma unui atac rusesc asupra Odesa sâmbătă, spunând că acesta a vizat doar infrastructura militară.
Casa Albă a declarat că atacul a pus sub semnul întrebării credibilitatea Rusiei şi că urmăreşte îndeaproape pentru a vedea dacă angajamentele vor fi îndeplinite.
"De asemenea, vom continua să explorăm în mod activ alte opţiuni cu comunitatea internaţională pentru a creşte exporturile Ucrainei prin rute terestre", a precizat aceasta.
Flota rusă din Marea Neagră a blocat exporturile de cereale din Ucraina de la invazia Moscovei din 24 februarie. Moscova dă vina pe sancţiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor sale de alimente şi îngrăşăminte şi pe Ucraina pentru că a minat căile de acces către porturile sale.
Conform acordului de vineri, piloţii vor ghida navele pe canale sigure prin câmpurile de mine.
Un oficial guvernamental ucrainean a declarat că speră ca primul transport de cereale să poată fi efectuat din Chornomorsk în această săptămână, iar transporturile din alte porturi în termen de două săptămâni.
Zelenskiy a fost ferm convins că schimburile comerciale vor fi reluate: "Vom începe să exportăm şi vom lăsa partenerii să se ocupe de securitate", a spus el.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aflat într-un turneu în ţările africane, a declarat că nu există bariere în calea exportului de cereale şi că nimic din acord nu împiedică Moscova să atace infrastructura militară.
De asemenea, Kremlinul a declarat că Naţiunile Unite trebuie să se asigure că restricţiile privind exporturile de îngrăşăminte şi alte exporturi ruseşti au fost ridicate pentru ca acordul privind cerealele să funcţioneze.
Cu armele occidentale care îi sprijină pe ucraineni, forţele lui Putin progresează lent, dar se crede că se pregătesc pentru o nouă ofensivă în est.
Ucraina a declarat luni că forţele sale au folosit sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA pentru a distruge 50 de depozite de muniţie ruseşti de când a primit armele luna trecută.
Rusia nu a comentat, dar Ministerul Apărării a declarat că forţele sale au distrus un depozit de muniţie pentru sistemele HIMARS.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36