Reducerea tarifelor pentru portarea numerelor, plătite de operatori - proiect
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) vrea să reducă nivelul tarifelor maxime pentru portarea numerelor, plătite între operatorii de telefonie, de la 13 euro la 7 euro la telefonia fixă şi de la 11 euro la 5 euro pentru cea mobilă, a anunţat autoritatea.
Reducerea tarifelor pentru portarea numerelor, plătite de operatori - proiect (Imagine: Mediafax Foto)
Astfel, ANCOM a supus consultării publice decizia privind scăderea tarifelor, se arată într-un comunicat al autorităţii remis joi MEDIAFAX.
Proiectul prevede scăderea tarifelor maxime care pot fi percepute la un nivel maxim de şapte euro pentru fiecare număr portat din categoria numerelor geografice, a numerelor independente de locaţie şi a numerelor nongeografice, altele decât cele pentru servicii de telefonie mobilă, comparativ cu 13 euro, cât este valoarea maximă în prezent.
De asemenea, proiectul propune stabilirea unui nivel maxim de cinci euro, faţă de 11 euro în prezent, pentru fiecare număr portat, în cazul portabilităţii numerelor nongeografice pentru servicii de telefonie mobilă.
Propunerea de revizuire a tarifelor se bazează pe o analiză a autorităţii, care a comparat tarifele de gros pentru portarea numerelor practicate în alte state europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Hamas a predat Crucii Roșii primele trei ostatice. Israelul eliberează din Închisoarea Ofer 90 de palestinieni la schimb
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Va trece măcar de etapa întâi Acordul în trei etape Israel-Hamas?
-
Trump afirmă că va permite aplicaţiei TikTok să funcţioneze din nou, dar vrea ca SUA să deţină 50% din acţiuni
-
Iohannis: România salută eliberarea primului grup de ostatici, între care o româncă
Costurile cu portarea unui număr de telefon sunt suportate de furnizorul acceptor, de la care furnizorul donor îşi poate recupera costurile pentru activităţile tehnice, operaţionale şi administrative efectuate pentru fiecare număr portat în parte.
"Tarifele de portare percepute furnizorului acceptor de către furnizorul donor sunt destinate să acopere aceste costuri şi trebuie să reflecte costurile efective ale operaţiunilor necesare portării. Nivelurile maxime ale acestor tarife au fost stabilite de Autoritate în anul 2006. În cursul anului 2009, Autoritatea a comparat tarifele de portare cu cele practicate în alte state europene şi a ajuns la concluzia că este necesară o revizuire a tarifelor pe care furnizorul acceptor le datorează furnizorului donor, pentru fiecare număr portat", se mai arată în comunicat.
Portabilitatea, facilitatea prin care utilizatorii de servicii de telefonie îşi pot păstra numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul, a fost introdusă în România pe 21 octombrie 2008, iar pe parcursul primelor 14 luni de la lansarea acestui serviciu au fost portate peste 200.000 de numere de telefon.
Până în prezent operatorii acceptori au suportat integral costurile de portare şi nu au perceput niciun tarif utilizatorilor finali pentru acest serviciu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO