Reducerea TVA la 5% pentru locuinţele noi, explicată pe înţelesul tuturor de doi specialişti: “Dacă legiuitorul nu s-a raportat la Legea Locuinţei, nici organul fiscal nu trebuie să o facă”

Clarificările aduse prin noul act legislativ se aplică tuturor situaţiilor de drept, consideră specialiştii. Invitaţi la Gândul Exclusiv, avocatul specializat în contencios administrativ şi fiscal Augustin Babaneacşa Drăghiceanu – SCA “Drăghiceanu, Bolca si Asociaţii“ – şi consultantul fiscal Cristian Rădulescu – partener TaxHouse – au explicat care sunt condiţiile pentru care o locuinţă nouă poate fi achiziţionată cu o cotă redusă de TVA de 5%.

Urmărește
334 afișări
Imaginea articolului Reducerea TVA la 5% pentru locuinţele noi, explicată pe înţelesul tuturor de doi specialişti: “Dacă legiuitorul nu s-a raportat la Legea Locuinţei, nici organul fiscal nu trebuie să o facă”

Reducerea TVA la 5% pentru locuinţele noi, explicată pe înţelesul tuturor de doi specialişti: “Dacă legiuitorul nu s-a raportat la Legea Locuinţei, nici organul fiscal nu trebuie să o facă”

„Recent a apărut o lege în Monitorul Oficial, după ce a trecut prin Parlamentul României şi a fost promulgată de preşedinte, care a venit să clarifice una dintre condiţiile legată de aplicarea cotei de TVA de 5%, cea legată de acest caracter pe care trebuie să-l aibă imobilul de a fi locuit la momentul vânzării.

Condiţiile, dacă e să ne uităm la ele, sunt, în principiu, trei importante. Este o condiţie legată de preţ şi aici se împart în mai multe categorii, în principiul anul acesta locuinţele care sunt până în 450.000 de lei pot să fie cumpărate cu cota de TVA de 5% indiferent de numărul lor.

Apoi avem o condiţie de preţ de 700.000 de lei, deci peste 450.000 de lei dar până în 700.000 de lei, în care se poate achiziţiona un singur imobil, iar de la anul aceste două plafoane de 450.000 de lei şi 700.000 de lei vor fi schimbate, va rămâne un singur plafon, de 600.000 de lei în care trebuie să ne încadrăm”, a explicat consultantul fiscal Cristian Rădulescu la Gândul Exclusiv.

„Apoi, a doua condiţie este legată să zic, important, de suprafaţa pe care trebuie să o aibă imobilul, respectiv apartamentul sau casa, şi vorbim de o suprafaţă utilă maximă de 120 metri pătraţi. Şi aici se face trimite la Legea Locuinţei în funcţie de care să se determine această suprafaţă utilă.

În speţă, ele pot să includă anumite elemente şi Legea Locuinţei prevede în mod expres acest lucru, este de văzut şi de urmărit cu atenţie ce se întâmplă cu balcoanele, cu terasele şi alte elemente care pot să intre sau care nu pot să intre în suprafaţa utilă a apartamentului şi este important din această perspectivă”, a punctat Cristian Rădulescu.

Specialistul a explicat şi care este a treia condiţie de îndeplinit:

„A treia condiţie era o condiţie generică care spunea că acele imobile trebuie să fie locuite ca atare la momentul livrării, la momentul la care se face transferul dreptului de proprietate şi de posesie implicit asupra bunului imobil unde pur şi simplu nu existau clarificări prin legislaţia fiscală vizavi de îndeplinirea acestei condiţii”, a precizat consultantul fiscal Cristian Rădulescu la Gândul Exclusiv.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici