Referinţa BNR a urcat peste 4,5 lei/euro pe 10 decembrie, la 4,5025 lei/euro, iar ulterior a mai coborât sub acest nivel doar pe 18 decembrie, când banca centrală a anunţat un curs de 4,4994 lei/euro.
Pentru dolar, BNR a anunţat luni un curs în scădere cu 1,59 bani, la 4,0081 lei/dolar, în timp ce francul elveţian a coborât cu 1,49 bani, la 4,0434 lei/franc.
Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
„La început de an, mişcările au fost mult mai ample pe regiune. Noi nu ne-am dus prea mult în sus, din cauza BNR. Ne-am întors, întrucât pieţele financiare (internaţionale – n.r.) s-au mai calmat. Sub 4,5 lei/euro, mişcarea a accelerat”, a declarat pentru MEDIAFAX economistul şef al ING Bank România, Ciprian Dascălu.
Cursul va rămâne probabil în intervalul de confort al BNR, de aproximativ 4,38 – 4,52 lei/euro, la fel ca în ultimii doi ani, potrivit acestuia.
„Pornind de la datele privind rezervele valutare ale BNR, noi am estimat ca banca centrală a vândut în jur de 500 milioane de euro în ultimele două luni, iar aglomerările de volume când euro/leu s-a aflat mai sus sugerează că mişcarea ascendentă a fost limitată. Astăzi am putea vedea o mişcare către 4,47 lei/euro, după ce leul s-a aflat lângă 4,48 lei/euro în tranzacţiile timpurii”, au afirmat economiştii ING Bank într-o notă către analişti şi investitori, publicată în cursul dimineţii.
În piaţa interbancară, euro a deschis aproape de 4,5 lei, însă cursul a coborât ulterior, în contextul în care la tranzacţionare au intrat şi băncile din piaţa locală, iar volumele au crescut. Schimburile au fost perfectate în prima parte a zilei între un maxim de 4,4955 lei/euro şi un minim de 4,4744 lei/euro.
Cu aproximativ zece minute înainte de ora 13:00, când BNR publică referinţa, operaţiunile din piaţa interbancară se perfectau la 4,4762 lei/euro.