Regele îngrăşămintelor şi al cărbunelui a rămas fără iaht. Oligarhul rus Andrei Melnichenko, lăsat fără ambarcaţiunea „Sy/A”, sechestrată la Trieste

Andrei Melnichenko, regele îngrăşămintelor şi la cărbunelui, născut în 1972, este unul dintre cei mai tineri miliardari ruşi, iar UE l-a inclus în noile sancţiuni, deoarece „este membru al celui mai apropiat cerc al lui Vladimir Putin”.

Urmărește
5513 afișări
Imaginea articolului Regele îngrăşămintelor şi al cărbunelui a rămas fără iaht. Oligarhul rus Andrei Melnichenko, lăsat fără ambarcaţiunea „Sy/A”, sechestrată la Trieste

Regele îngrăşămintelor şi al cărbunelui a rămas fără iaht. Oligarhul rus Andrei Melnichenko, lăsat fără ambarcaţiunea „Sy/A”, sechestrată la Trieste

Andrei Igorevic Melnichenko este astăzi este unul dintre cei mai bogaţi şi tineri oligarhi. Este proprietarul celei mai mari ambarcaţiuni cu vele din lume, Sy/A, proiectată de Philippe Stark şi confiscat în ultimele ore în portul Trieste ca urmare a aplicării sancţiunilor pentru războiul din Ucraina.

Printre bunurile sale, pe care le împarte cu fosta soţie, modelul Aleksandra, cu origini sârbeşti, căsătorită la o nuntă care a costat 35 de milioane de dolari în care au cântat Whitney Houston şi Christina Aguilera, se numără şi doi Nuferi de Monet şi o colecţie „inestimabilă” de mobilier.

Pe lângă un iaht cu motor dublu faţă de cel confiscat, proiectat tot de Philippe Stark: My/A. 

Melnichenko urmat cursurile Facultăţii de Fizică a Universităţii de Stat din Moscova; fiu a doi profesori, primise o bursă integrală, pentru merit. Simţind vântul însă, a renunţat imediat la studiile de fizică, pentru a deschide împreună cu doi colegi de clasă un lanţ de schimbători şi magazine de calculatoare.

Cum şi-a făcut banii

După primii 50.000 de dolari făcuţi ca profit, cei trei au solicitat şi au primit licenţă pentru a opera afacerile bancare şi au fondat banca Mdm, care a devenit în scurt timp una dintre cele mai mari bănci comerciale şi de investiţii din Rusia.

MDM se extinde prin achiziţionarea de bănci regionale, până la începutul anilor 2000. A revenit la universitate, absolvind Finanţe în 1997.

Punctul de cotitură a venit în 2000, când Melnichenko a transformat o parte a Mdm în Mdm Group, un gigant al investiţiilor industriale în trei sectoare: producţia de gazoducte, cărbune şi îngrăşăminte. O face prin achiziţionarea a aproximativ 50 de companii aflate în dizgraţie, în special din sectorul energetic şi minier.

Aproape nimic din activele cumpărate de Melnichenko nu a fost provenit de la stat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici