- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Relansarea economică din Europa de Est, ameninţată de criza bancară
Relansarea economică a statelor din Europa de Est continuă să fie ameninţată de criza din sistemele bancare, unde lipsa de transparenţă subminează încrederea şi împiedică creditarea interbancară, a declarat economistul şef al BERD, Erik Berglof, citat de Bloomberg.
Relansarea economică din Europa de Est, ameninţată de criza bancară (Imagine: Mediafax Foto)
Sistemul bancar al Europei de Est nu a ieşit din impas şi există "o şansă" ca regiunea să se confrunte cu o criză financiară, a declarat Berglof într-un interviu acordat agenţiei săptămâna trecută, la Londra.
Prevenirea unei noi crize bancare este "cheia absolută" a unei relansări economice în regiune, a adăugat oficialul BERD.
"Există unele semne că cererea va creşte în Europa de Vest, ceea ce va ajuta ţările emergente, însă cea mai mare ameninţare este o nouă deteriorare a sistemului financiar", a arătat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Totodată, Berglof a subliniat efectul instabilităţii din regiune asupra portofoliilor băncilor din Europa de Vest.
"Există semne mari de întrebare cu privire la portofoliile băncilor vest-europene, iar multe dintre aceste incertitudini sunt legate de investiţiile din Europa de Est. Când băncile nu au încredere reciproc, piaţa interbancară nu funcţionează şi apare prudenţa în ceea ce priveşte creditarea clienţilor. Când există presiuni la centrul băncilor, reacţia tipică este de a se retrage din periferie. Acelaşi tip de temeri s-au mai manifestat în primăvară", a arătat economistul-şef al BERD.
Băncile europene ar avea de câştigat în urma unor teste de stres mai riguroase, ale căror rezultate să fie disponibile publicului larg, deoarece un astfel de scenariu ar consolida încrederea şi ar încuraja creditarea interbancară din regiune, consideră oficialul.
"În legãtură cu exerciţiile de testare la presiuni care au loc în UE, este de o importanţă capitală ca informaţiile să iasă public şi, dacă există probleme, să fie combinate cu măsuri de abordare a acestor probleme. Acest lucru trebuie să se întâmple în următoarele două luni. Orice efort pentru îmbunătăţirea transparenţei în ceea ce priveşte situaţia băncilor vest-europene şi a diviziilor lor din Europa de Est trebuie să fie prioritatea numărul unu", a subliniat Berglof.
El a adăugat că BERD va majora, probabil, prognozele de creştere economică pe 2010 pentru cele 30 de state unde are angajamente şi investiţii. În luna mai, instituţia a estimat că economia regiunii va creşte cu 1,4% anul viitor, după o contracţie de 5% în 2009.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO