REPORTAJ: Un avocat reinventează la Valea Doftanei produsele tradiţionale cu ajutorul păstrăvului

Unele dintre cele mai apreciate produse de păstrăv din România se găsesc la Valea Doftanei, unde singurul producător tradiţional autorizat din Prahova, o firmă condusă de un avocat şi un fiziokinetoterapeut, face zacuscă şi cârnaţi din peşte.

Urmărește
1757 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Un avocat reinventează la Valea Doftanei produsele tradiţionale cu ajutorul păstrăvului

REPORTAJ: Un avocat reinventează la Valea Doftanei produsele tradiţionale cu ajutorul păstrăvului

Povestea afacerii a început în anul 2005, când Laura Boncu şi soţul ei au decis atunci să reamenajeze o păstrăvărie din localitatea Valea Doftanei, judeţul Prahova.

Au lăsat în urmă carierele şi au dezvoltat o afacere de la zero.

"Soţul meu, născut la Valea Doftanei şi copilărind aici, a fost la studii silvice la Bucureşti, apoi a trăit la Paris timp de 5 ani. A venit într-o vacanţă de două săptămâni în România în 2005 şi nu a mai plecat înapoi. Eu de specialitate sunt kinetoterapeut, lucram la propriul meu cabinet de recuperare medicală şi întreţinere corporală din Breaza. L-am însoţit pe soţul meu şi l-am ajutat administrativ la îndeplinirea pasiunii lui de a creşte păstrăvi şi a-i prelucra prin coacere şi afumare, îndeletnicire preluată de la bunicul lui", a spune Laura Boncu.

Laura a renunţat la cabinetul de fiziokinetoterapie şi a învăţat tainele creşterii păstrăvilor. Cu timpul, foştii pacienţi au devenit chiar clienţii păstrăvăriei.

"Într-adevăr, am renunţat la meseria mea de fiziokinetoterapeut unde avem rezultate remarcabile cu pacienţii, pentru a face altceva. El ( n.r. soţul) a renunţat la meseria lui de avocat pentru această fermă piscicolă, dar nu ne pare rău, doar că aşa a vrut Dumnezeu pentru noi să creştem păstrăvi în mediul lor natural şi să punem pe mesele românilor un păstrăv natural şi sănătos, neforţat cu antibiotice şi furajat intensiv, păstrăvi care sunt în curs de certificare ECO. Un produs atestat de MADR ca produs tradiţional, pe care intenţionăm să îl atestăm şi la nivelul UE", a adăugat Laura Boncu.

Potrivit Laurei, firma lor este singura cu atestat de producător tradiţional din judeţul Prahova, pentru păstrăvul afumat în cobză de brad, păstrăv copt şi afumat, zacusca de păstrăv şi cârnaţii de păstrăv.

"Nu este un secret anume pentru a produce un produs de o calitate excepţională, doar dăruire şi multă muncă, nu facem rabat la calitate, toate produsele sunt realizate manual, totul trece prin mâinile noastre, acest lucru necesită foarte mult timp", spun proprietarii afacerii.

Clienţi nu sunt doar din România, ci şi de peste hotare, din Germania, Franţa, Italia.

"Începând cu anul viitor ne gândim să accesăm şi fonduri europene pentru a amenaja o hală de procesare cu un rulaj mult mai mare şi pentru a extinde gama de produse. De exemplu, la zacuscă clienţii ne cer şi zacuscă de păstrav iute. Ne vom dezvolta pe produse în funcţie de cererea clienţiilor", dezvăluie Laura Boncu.

Un borcan de zacuscă de păstrav, realizat după reţetele bunicilor, costă 25 de lei, iar un kilogram de păstrav afumat şi copt se vinde cu 70 de lei.

Preţurile sunt date de calitatea şi de modul în care sunt realizate produsele, asigură proprietarii păstrăvăriei. De exemplu, zacusca are în compoziţie 85% file de păstrav afumat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici