- Home
- Economic
- PRAHOVA, (22.10.2016, 12:10)
- Laura Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Un avocat reinventează la Valea Doftanei produsele tradiţionale cu ajutorul păstrăvului
Unele dintre cele mai apreciate produse de păstrăv din România se găsesc la Valea Doftanei, unde singurul producător tradiţional autorizat din Prahova, o firmă condusă de un avocat şi un fiziokinetoterapeut, face zacuscă şi cârnaţi din peşte.
Urmărește
1757 afișări
REPORTAJ: Un avocat reinventează la Valea Doftanei produsele tradiţionale cu ajutorul păstrăvului
Povestea afacerii a început în anul 2005, când Laura Boncu şi soţul ei au decis atunci să reamenajeze o păstrăvărie din localitatea Valea Doftanei, judeţul Prahova.
Au lăsat în urmă carierele şi au dezvoltat o afacere de la zero.
"Soţul meu, născut la Valea Doftanei şi copilărind aici, a fost la studii silvice la Bucureşti, apoi a trăit la Paris timp de 5 ani. A venit într-o vacanţă de două săptămâni în România în 2005 şi nu a mai plecat înapoi. Eu de specialitate sunt kinetoterapeut, lucram la propriul meu cabinet de recuperare medicală şi întreţinere corporală din Breaza. L-am însoţit pe soţul meu şi l-am ajutat administrativ la îndeplinirea pasiunii lui de a creşte păstrăvi şi a-i prelucra prin coacere şi afumare, îndeletnicire preluată de la bunicul lui", a spune Laura Boncu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Laura a renunţat la cabinetul de fiziokinetoterapie şi a învăţat tainele creşterii păstrăvilor. Cu timpul, foştii pacienţi au devenit chiar clienţii păstrăvăriei.
"Într-adevăr, am renunţat la meseria mea de fiziokinetoterapeut unde avem rezultate remarcabile cu pacienţii, pentru a face altceva. El ( n.r. soţul) a renunţat la meseria lui de avocat pentru această fermă piscicolă, dar nu ne pare rău, doar că aşa a vrut Dumnezeu pentru noi să creştem păstrăvi în mediul lor natural şi să punem pe mesele românilor un păstrăv natural şi sănătos, neforţat cu antibiotice şi furajat intensiv, păstrăvi care sunt în curs de certificare ECO. Un produs atestat de MADR ca produs tradiţional, pe care intenţionăm să îl atestăm şi la nivelul UE", a adăugat Laura Boncu.
Potrivit Laurei, firma lor este singura cu atestat de producător tradiţional din judeţul Prahova, pentru păstrăvul afumat în cobză de brad, păstrăv copt şi afumat, zacusca de păstrăv şi cârnaţii de păstrăv.
"Nu este un secret anume pentru a produce un produs de o calitate excepţională, doar dăruire şi multă muncă, nu facem rabat la calitate, toate produsele sunt realizate manual, totul trece prin mâinile noastre, acest lucru necesită foarte mult timp", spun proprietarii afacerii.
Clienţi nu sunt doar din România, ci şi de peste hotare, din Germania, Franţa, Italia.
"Începând cu anul viitor ne gândim să accesăm şi fonduri europene pentru a amenaja o hală de procesare cu un rulaj mult mai mare şi pentru a extinde gama de produse. De exemplu, la zacuscă clienţii ne cer şi zacuscă de păstrav iute. Ne vom dezvolta pe produse în funcţie de cererea clienţiilor", dezvăluie Laura Boncu.
Un borcan de zacuscă de păstrav, realizat după reţetele bunicilor, costă 25 de lei, iar un kilogram de păstrav afumat şi copt se vinde cu 70 de lei.
Preţurile sunt date de calitatea şi de modul în care sunt realizate produsele, asigură proprietarii păstrăvăriei. De exemplu, zacusca are în compoziţie 85% file de păstrav afumat.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe