- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reprezentant CFA România: BNR ar trebui să lase leul să se deprecieze pentru a susţine exporturile
BNR ar trebui să lase leul să se deprecieze, pentru a oferi un suport exporturilor şi, astfel, economia să externalizeze recesiunea, consideră Adrian Mitroi, secretar general al asociaţiei Chartered Financial Analyst (CFA) România.
Reprezentant CFA România: BNR ar trebui să lase leul să se deprecieze pentru a susţine exporturile (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Sper că cei din BNR vor fi inteligenţi să lase să se deprecieze leul pentru că altfel ne pierdem avantajul competititv. Este vorba de o depreciere competitivă ca suport pentru exporturi. Nu aş vrea să văd leul apreciat pentru că economia reală nu trebuie să plătească", a afirmat Mitroi, prezent la conferinţa "Analiza financiară şi managementul de portofoliu", organizat de Asociaţia Brokerilor.
El a adăugat că "administratorul" cursului de schimb va fi în continuare Banca Naţională a României (BNR), care trebuie să menţină un echilibru între lichiditate şi solvabilitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
"O monedă uşor depreciată este un exportator de recesiune. Asta înseamnă să imporţi creşterea economică şi să dai altora din recesiunea ta", a spus Mitroi.
Secretarul CFA România a menţionat că ar fi preferat "oricând" o majorare a TVA, însă o astfel de mişcare a fost efectuată şi în Ungaria, dar nu a avut efectul dorit.
"Dacă ne uităm la unguri, care au luat aceste măsuri înaintea noastră, în continuare deficitul este mare şi forintul este depreciat", a afirmat Mitroi.
Cursul de referinţă anunţat marţi de BNR a atins nivelul maxim al ultimelor aproape şapte luni, de 4,2311 lei/euro, în creştere cu 1,31 bani faţă de rata de luni, de 4,2180 lei/euro.O paritate mai ridicată pentru euro a fost calculată de către banca centrală pe 16 decembrie 2009, când euro a fost cotat la 4,2459 lei/euro.
Totuşi, faţă de cotaţia de referinţă de la începutul anului, de 4,2265 lei/euro, moneda naţională a înregistrat o depreciere de numai 0,1%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului