Republica Moldova, interesată de proiectul Nabucco

Ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a declarat, joi, după întâlnirea cu omologul său român, Cristian Diaconescu, că în discuţiile cu acesta a fost abordat subiectul securităţii energetice, menţionând că ţara sa "şi-a expus interesul" faţă de proiectul Nabucco.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova, interesată de proiectul Nabucco

Ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"S-a discutat şi despre posibilităţile pe care ar putea să le ofere teoretic - şi sperăm că în următoarea perioadă de timp şi practic - proiectul Nabucco", a spus Stratan, precizând că este cunoscut interesul pe care UE l-a avut în ultimii ani pentru urgentarea proiectului.

"Şi, de ce nu, şi Republica Moldova şi-a expus interesul faţă de acest proiect", a adăugat Stratan, menţionând că ţara pe care o reprezintă a fost şi poate să rămână în continuare una de tranzit pentru gaze şi a energie electrică.

Ministrul moldovean de Externe a spus că ştie că la nivelul UE vor avea loc în perioada următoare o serie de întâlniri pe tema securităţii energetice şi s-a declarat încrezător că şi vecinii Uniunii, printre care Republica Moldova, vor putea beneficia de pe urma deciziilor luate.

La rândul său, Cristian Diaconescu a declarat că problema securităţii energetice a figurat pe agenda discuţiilor.

"Am discutat foarte serios şi avem proiecte concrete pe care le discutăm cel puţin la nivel politic privind interconectivitatea (...) Există iniţiative UE care sperăm că de această dată se vor concretiza privind finanţarea acestor proiecte (...) Din punctul de vedere al României, proiectul strategic legat de conducta Nabucco rămâne în vigoare", a spus Diaconescu.

Conducta va avea o capacitate anuală de transport de aproximativ 31 miliarde metri cubi de gaze din regiunea Caspică sau Orientul Mijlociu către Austria, prin tranzitarea Turciei, Bulgariei, României şi Ungariei.

Gazoductul reprezintă un element central al planurilor Uniunii Europene de reducere a dependenţei Europei faţă de importurile de gaze din Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici