- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Republica Moldova vrea să transporte energie prin România către pieţele europene
Republica Moldova vrea să construiscă două centrale electrotermice, a căror energie să o exporte prin România către pieţele europene, şi un gazoduct pe relaţia Iaşi-Ungheni, a declarat, duminică, un oficial al Guvernului de la Chişinău.
Republica Moldova vrea să transporte energie prin România către pieţele europene (Imagine: Cătălina Filip/Arhiva Mediafax Foto)
"Construcţia acestor centrale electrotermice este planificată pentru viitorul apropiat", a declarat Ilarion Popa, viceministru al Economiei, la deschiderea Forumului Regional al Energiei FOREN 2010, organizat la Neptun.
Unităţile energetice vor fi realizate în localităţile Burlăceni şi Ungheni, iar autorităţile moldoneve nu solicită finanţare din partea României.
"Burlăceni este proiect mai vechi, care a fost stopat iar acum este revigorat, s-au schimbat acţionarii. O parte din energia de aici va fi transportată în UE, prin România. Pentru staţia de la Ungheni negociem cu partea română să facem o linie electrică Ungheni-Iaşi, pentru că 75% din energie produsă este preconitază să fie transportată în România. Săptămâna viitoare vom discuta cu reprezentanţii Ministerului Economiei", a afirmat Popa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
El a adăugat că proiectul de la Burlăceni este derulat de compania Global Internatioanl 2000 împreună cu o companie moldoveană şi una rusească, în timp ce unitatea de la Ungheni este construită de o companie din Cehia.
Cele două staţii ar urma să aibă, în faza iniţială, o capacitate cumulată de 800 MW.
Popa a adăugat că interconexiunea sistemului electroenergetic al Republicii Moldovei cu cel al României va fi posibilă doar după conectarea reţelei cu cea a Ucrainei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO