Restanţele la creditele de peste 20.000 lei s-au dublat anul trecut
Restanţele persoanelor fizice şi juridice cu cel puţin un credit de peste 20.000 de lei s-au dublat pe anul trecut, la 15 miliarde de lei, iar cea mai mare parte a întârzierilor erau de peste 90 de zile la finele lunii decembrie, mai mult decât dublu faţă de perioada similară din 2009, potrivit BNR.
Restanţele la creditele de peste 20.000 lei s-au dublat anul trecut (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Restanţele cu termen de întârziere de peste 90 de zile totalizau de 12,3 miliarde de lei şi reprezentau 81% din totalul întârzierilor la plată, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare (CRB)prezentate de BNR.
Astfel, atât valoarea, cât şi ponderea acestora au crescut faţă de luna decembrie 2009, când totalizau 5,38 miliarde de lei şi reprezentau 68% din totalul întârzierilor la plată de la acea dată.
Creşterea restanţelor a ridicat ponderea acestora în totalul sumelor datorate la 6,34%, aproape de două ori peste nivelul raportat la sfârşitul anului 2009, de 3,46%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare
-
Veşti bune pentru români: A crescut nivelul deducerii personale
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia. Favorit este preşedintele în exerciţiu
Concomitent cu creşterea restanţelor, numărul debitorilor care au restanţe a crescut cu circa 8% pe parcursul anului trecut, la 218.400, în condiţiile în care numărul total de persoane fizice şi juridice cu cel puţin un credit s-a redus cu 3%, la 957.206.
Pe fondul crizei economice a crescut şi numărul firmelor aflate în reorganizare sau lichidare, ceea ce a condus la o creştere semnificativă a sumelor restante pentru împrumuturile acordate acestora de către bănci.
În cazul debitorilor aflaţi în reorganizare, restanţele la credite s-au triplat, de la 190 de milioane de lei în decembrie 2009 la 585 milioane de lei la finele anului trecut. Pentru firmele aflate în lichidare, datoriile cu termenul de scadenţă depăşit au fost de 484 milioane lei în decembrie, dublu faţă de nivelul de 253 milioane lei în perioada similară a anului precedent.
În decembrie erau 247 de firme aflate în reorganizare şi 672 de firme care erau în proces de lichidare, în ambele cazuri numărul acestora fiind semnificativ mai mare comparativ cu ultima lună din 2009.
Creditele acordate şi angajamente asumate de instituţiile de credit au crescut termeni anuali cu 1,2% în decembrie, la 269,6 miliarde de lei, dintre care 85,7 miliarde de lei au fost acordate persoanelor fizice şi 78,6 miliarde de lei în sectorul serviciilor.
CRB reprezintă o structură specializată în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor privind expunerea fiecărei entităţi declarante, instituţie de credit sau instituţie financiară nebancară înscrisă în Registrul Special, din România faţă de acei debitori care au beneficiat de credite şi/sau angajamente al căror nivel cumulat depăşeşte suma limită de raportare.
Datele CRB se referă la expunerea faţă de un singur debitor, egală sau mai mare de 20 000 lei, şi reprezintă 90,8% din valoarea creditelor acordate şi a angajamentelor asumate de către sistemul bancar, conform datelor Centralei Riscurilor Bancare la 30 iunie 2010.
Suma acordată reprezintă creditul acordat sau angajamentul asumat conform contractului şi nu este actualizată în luna curentă pentru creditele sau angajamentele acordate în valută raportate în lunile anterioare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO