Restaurantele rămân închise la interior. Sectorul de HoReCa a pierdut 120.000 de angajaţi în pandemie
Chiar dacă Bucureştiul s-a mai relaxat şi restricţiile suplimentare pentru weekend au fost scoase, iar sălile de sport au fost redeschise, restaurantele rămân închise la interior. Antreprenorii din HoReCa rămân astfel fără încă o gură de oxigen.
Radu Ionescu are un restaurant în Capitală şi ne-a explicat ce ar însemna pentru el sau pentru colegii de breaslă o relaxare care să le vizeze business-urile.
RADU IONESCU, propietar restaurant: Odată cu redeschiderea la interior, la capacitate redusă chiar şi de 30%, pentru orice business din HoReCa ar însemna foarte foarte mult, pentru că am putea să rulam marfa , am putea să plătim o parte din salarii, o parte din chirii, o parte dintre furnizori. Ar însemna o vestă de salvare.
Cel mai probabil, restaurantele îşi vor redeschide interioarele după ce rata de incidenţă va fi mai mică de 3 mia de locuitori, cel puţin asta a declarat prefectul capitalei Alin Stoica.
Pentru Radu Ionescu cel mai mult contează menţinerea unor decizii, şi mai puţin capacitatea la care ar trebui să-i funcţioneze localul.
RADU IONESCU, propietar restaurant: Tot ce contează este odată cu redeschiderea, să nu mai fie închise. Adică chiar dacă vorbim de o capacitate redusă 10, 20, 30%, orice procent se decide, să ramână totuşi deschise şi operaţionale, indiferent de incidenţă. Oaspeţii îşi doresc să rămână şi în interior, pentru că am avut o primăvară destul de friguroasă, destul de ploioasă.
Ca să supravieţuiască pandemiei, cele mai multe afaceri din HoReCa s-au bazat pe delivery, însă acest lucru nu le-a oferit întotdeauna suficient capital, astfel încât să fie acoperite toate cheltuielile.
Cifra de afaceri HorReCa: -80% în 2020
120.000 euro/an pierderea medie per unitate în 2020
Angajaţi HoReCa 2019: 400.000
Angajaţi HoReCa prezent: 280.000
SURSA: HORA şi FPTR