Retragerea băncilor europene din Asia ar putea crea un deficit de finanţare de 390 miliarde dolari

Retragerea băncilor europene din Asia ar putea crea un deficit de finanţare de 390 miliarde de dolari în Asia, majorând costurile obţinerii de fonduri şi lovind creşterea economică.

Urmărește
161 afișări
Imaginea articolului Retragerea băncilor europene din Asia ar putea crea un deficit de finanţare de 390 miliarde dolari

Retragerea băncilor europene din Asia ar putea crea un deficit de finanţare de 390 miliarde dolari (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Companiile din Asia erau obişnuite cu o lume unde finanţările în dolari erau ieftine şi din abundenţă. Băncile din regiune au suficiente depozite în monedă locală, dar trebuie să se împrumute pentru fonduri în dolari.

Odată cu retragerea băncilor occidentale, instituţiile de credit asiatice găsesc dificilă acoperirea acestui deficit.

Nu se cunoaşte încă nivelul retragerilor din regiune. La sfârşitul lunii iunie, creditarea către Asia, fără Japonia, se afla încă în creştere, la nivelul record de 1.450 de miliarde de dolari. Băncile japoneze cu probleme au redus cu un sfert creditarea pentru Asia de Sud-Est între 1995 şi începutul crizei financiare asiatice din 1997. Dacă o retragere a băncilor europene ar avea loc în limite similare, ar viza aproximativ 390 de miliarde de dolari.

Creditorii europeni asigură doar 2,3% din împrumuturile din afara sectorului bancar în Asia, potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale. Instituţiile de credit europene sunt, însă, jucători importanţi pe piaţa interbancară asiatică.

În frunte cu BBVA din Spania şi grupurile franceze BNP Paribas, Credit Agricole şi Societe Generale, băncile europene controlează 32% din piaţa împrumuturilor sindicalizate din Asia şi 40% din finanţarea sindicalizată pentru comerţ, potrivit unei analize Citigroup. Europa are astfel 61% din creditele străine acordate în Asia, fără Japonia, iar majoritatea sunt pe termen scurt, de un an sau doi.

Două treimi din comerţul şi investiţiile la nivel mondial se derulează încă în dolari, iar băncile asiatice, cu excepţia diviziilor HSBC şi Standard Chartered, nu s-au putut finanţa ieftin în monedă americană, precum băncile europene. Astfel, în timp ce raportul dintre credite şi depozite indică o capacitate ridicată a acestora de a acoperi un eventual deficit, creditele în dolari depăşesc de multe ori depozitele şi expun băncile la fluctuaţii ale cursului.

Odată cu declinul creditului din partea băncilor din Vest, costul dolarilor va creşte, iar cu acesta şi costurile altor finanţări. Din iunie costul mediu al finanţărilor în Asia a urcat cu circa 50%. Până când Europa îşi pune ordine în probleme sau Asia găseşte o sursă alternativă de dolari, costurile mai mari de finanţare s-ar putea alătura declinului exporturilor în limitarea creşterii economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici