- Home
- Economic
- (23.12.2024, 07:03)
- Liviu Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
Bursa de Valori Bucureşti a atins maxime istorice în anul 2024, atât prin prisma indicelui principal BET cât şi prin prisma numărului de investitori care tranzacţionează acţiuni precum Banca Transilvania, Petrom, Romgaz, însă finalul anului a fost unul volatil cu şocuri politice care pe unii i-au făcut să vândă din deţineri iar pe alţii să cumpere la preţuri reduse.
Urmărește
226 afișări
Contrapartea Centrală nu a fost implementată în 2024, un nou termen fiind pentru vara lui 2025, dobânzile atractive prin Fidelis au atras românii spre piaţa de capital, fondurile de pensii au atins maxime istorice - însă în premieră au vândut din acţiuni pentru că preţurile acestora urcaseră şi apropiau limita maximă de expunere de 5% din active. În conducerea ASF a fost numit un nou preşedinte şi un nou vicepreşedinte pe piaţa de capital. Cel din urmă a plecat după aproape un an de mandat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
ZF prezintă mai jos cele mai importante 10 evenimente din 2024 din piaţa de capital.
- Maxime istorice: Pe 18 iulie 2024 indicele BET a înregistrat un maxim istoric: 18.750 de puncte pe fondul entuziasmului încă prezent adus din vara lui 2023 de listarea Hidroelectrica şi de numărul de investitori. Odată cu indicele, şi acţiuni precum Banca Transilvania, Petrom, Romgaz au atins evaluări record, ceea ce înseamnă că de câştigat au avut şi milioane de salariaţi români care au pensii private Pilon II.
- Bursa, tot mai populară: 2024 a marcat o creştere impresionantă a numărului de investitori individuali, depăşind praguri istorice. La T3/2024 - cele mai recente statistici ale Fondului de Compensare a Investitorilor arată 215.000 de conturi, faţă de 168.000 în aceeaşi perioadă din 2023. Jumătate din cei 215.000 de investitori sunt activi, adică au realizat cel puţin o tranzacţie în ultimele şase luni.
- Creşteri în fondurile mutuale: Activele fondurilor mutuale şi numărul de investitori au atins noi maxime, impulsionate de randamentele de la Bursa de Valori şi promovarea acestor instrumente. Potrivit datelor AAF, activele fondurilor au ajuns la 26,4 mld. lei iar numărul investitorilor la 778.000 de persoane.
- Vânzări din partea fondurilor Pilon II: Pe fondul unor maxime istorice ale pieţei, fondurile de pensii Pilon II au realizat vânzări de acţiuni precum Banca Transilvania şi Petrom întrucât aceste deţineri apropiau limita maximă de expunere admisă de 5% din activ.
- Ministerul Finanţelor, emitent recurent: Fidelis a continuat să fie un succes în 2024, atrăgând investitori prin emisiuni de titluri de stat. Ministerul Finanţelor a emis şase emisiuni de titluri de stat prin care a atras circa 16 mld. lei de la micii investitori la dobânzi neimpozabile.
- Schimbări la ASF: Alexandru Petrescu a fost numit de Parlament preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară în locul lui Nicu Marcu, al cărui mandat a expirat anul trecut. La piaţa de capital, Gabriel Grădinescu a fost înlocuit de Gabriela Horga. Noul vicepreşedinte a demisionat în toamna acestui an pentru a putea candida la Senat din partea PNL Giurgiu.
- Romgaz şi obligaţiunile de 500 milioane euro: Listarea de obligaţiuni în valoare de 500 milioane euro de către Romgaz pe piaţa internaţională a atras atenţia investitorilor străini. Emisiunea a fost listată în noiembrie şi la Bucureşti.
- Schimbări în structura indicelui BET: Ajustările periodice ale indicelui BET au adus noi companii ”în componenţa sa, reflectând dinamica pieţei locale. Au ieşit Bursa de Valori şi Conpet şi au intrat Antibiotice şi Premier Energy.
- Întârzieri la CCP.RO: Proiectul care va relansa derivatele la Bucureşti continuă să întârzie,însă un nou termen este anunţat pentru vara lui 2025. Dezvoltarea unei infrastructuri solide rămâne o prioritate pentru atragerea investitorilor instituţionali.
- Volatilitate şi şocuri la final de an: Incertitudinile politice au generat o volatilitate ridicată pe piaţa locală în ultimele două luni din 2024. Investitorii au devenit mai precauţi, reechilibrând portofoliile pentru a se proteja de riscuri.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe