RetuRO extinde reţeaua Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR) cu a treia fabrică aflată în judeţul Bacău, creând 70 de noi locuri de muncă ecologice (P)
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR), înregistrează progrese în implementarea proiectului în România şi se pregăteşte să deschidă a treia fabrică regională în localitatea Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău. Această fabrică, situată în parcul logistic ELI Parks Bacău, va efectua operaţiunile de numărare şi sortare a ambalajelor de băuturi colectate de la comercianţi.
Noua fabrică are o suprafaţă de 7.800 de metri pătraţi, iar echipamentul va fi furnizat şi instalat de către compania Anker Andersen A/S din Danemarca, firma cu care RetuRO a semnat un contract de achiziţie la cheie a echipamentelor pentru toate centrele naţionale.
Fabrica va fi echipată cu opt maşini industriale de sortat PET-uri şi doze şi alte patru echipamente pentru sortarea sticlei, având o capacitate totală de procesare ambalajelor de până la două milioane de PET-uri şi recipiente metalice şi aproximativ un milion de sticle pe zi. De asemenea, fabrica din judeţul Bacău va mai fi dotată şi cu două dispozitive de sortare optică cu o capacitate de 6 tone/oră şi două prese de balotat cu o capacitate de producţie de peste 130 de baloţi pe zi.
Fabrica din judeţul Bacău va fi operaţională până la sfârşitul lunii aprilie 2024 şi va avea 70 de angajaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
În calitate de administrator al Sistemului de Garanţie-Returnare, RetuRO va deschide 17 centre în următorul an, unde va transporta ambalajele de băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianţi. Acestea vor fi numărate, sortate şi pregătite pentru transport către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producţia de noi ambalaje de băuturi.
Gemma Webb, CEO şi Preşedinte al Directoratului RetuRO:
"Cu un obiectiv ambiţios de a deschide şi opera 17 fabrici la nivel naţional, cu aproximativ 500 de angajaţi în mai puţin de un an, ne străduim să asigurăm, pas cu pas, resursele necesare pentru procesarea volumului de recipiente pentru băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianţi.
Deschiderea noii fabrici din Bacău reprezintă un pas important în asigurarea unei infrastructuri solide pentru Sistemul de Garanţie-Returnare, pentru a susţine eforturile noastre în promovarea reciclării şi protejarea mediului înconjurător. Astfel, aducem beneficii atât mediului, prin reducerea deşeurilor, cât şi comunităţii locale, prin crearea de locuri de muncă şi stimularea dezvoltării economice a regiunii. Suntem încrezători că, împreună cu toţi partenerii noştri, vom construi un sistem eficient şi responsabil care va face din România un lider în domeniul reciclării şi economiei circulare."
Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor:
“Mă bucur să constat că RetuRO SGR este în grafic cu planul de deschidere progresivă a centrelor de numărare şi ca va inaugura, la Bacău, primul astfel de centru din regiunea Moldovei, unde vor fi create aproximativ 70 de locuri de muncă verzi.
Este important ca întreg procesul logistic al Sistemului de Garanţie Returnare să se desfăşoare cu un impact asupra mediului cât mai redus şi cu emisii de CO2 cât mai puţine. Deschiderea progresivă a centrelor de numărare, în primele luni de funcţionare a SGR, va ajuta la îndeplinirea acestui obiectiv.”
Investiţia în infrastructura industrială reprezintă cea mai mare parte din finanţarea obţinută de RetuRO de la ING Bank, în cadrul unuia dintre cele mai mari credite private acordate în România pentru proiecte de mediu.
În urma unor eforturi susţinute, RetuRO face paşi importanţi spre consolidarea infrastructurii logistice. În data de 30 noiembrie 2023, Sistemul Garanţie-Returnare va fi lansat, iar fabrica din Bonţida, judeţul Cluj, va începe să funcţioneze.
Între timp, RetuRO a demarat pregătirile pentru a doua fabrică, situată în Giarmata, judeţul Timiş.
În perioada următoare, RetuRO va anunţa şi alte locaţii strategice care vor intra în pregătire pentru susţinerea Sistemului Garanţie-Returnare, subliniind angajamentul companiei în expansiunea reţelei şi dezvoltarea infrastructurii pentru un viitor mai sustenabil.
Sistemul Garanţie-Returnare din România este un proiect unic şi complex la nivel european, cu beneficii semnificative pe termen lung, dar implementarea sa se confruntă cu multiple provocări la început. În primul rând, este foarte important să menţionăm timpul efectiv disponibil pentru RetuRO pentru implementarea proiectului în România, care a fost de doar un an, de la angajarea primului angajat, CEO-ul companiei, în noiembrie 2022, până la momentul lansării, programat pentru 30 noiembrie 2023.
De exemplu, Malta şi Slovacia, ţări semnificativ mai mici ca suprafaţă, populaţie şi proporţia comerţului tradiţional, au primit perioade de implementare mai lungi, după obţinerea licenţei de administrator al sistemului.
Nu în ultimul rând, trebuie recunoscute particularităţile României, inclusiv factorii geografici, cum ar fi teritoriul său vast şi infrastructura fragilă, caracteristicile demografice, cu o populaţie semnificativ mai mare în comparaţie cu cele mai recente ţări europene care au implementat un Sistem de Garanţie-Returnare, şi distribuţia operatorilor economici, care este aproape egală între zonele urbane şi cele rurale.
RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) este o companie ce funcţionează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).
RetuRO, administratorul SGR, funcţionează cu finanţare exclusiv privată şi are rolul de a asigura transparenţa asupra cantităţilor de ambalaje pentru băuturi puse pe piaţă şi returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deşeurilor de ambalaje, în vederea atingerii ţintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.
ELI Parks este unul dintre principalii jucători de pe piaţa logistică din România. ELI Parks este o companie inovatoare dedicată accelerării adoptării practicilor de construcţie a clădirilor eficiente din punct de vedere energetic, durabile şi sănătoase. În plus, ELI Parks oferă un pachet complet de servicii "construit la comandă" pentru facilităţile de producţie şi depozitare. Acest pachet acoperă toate aspectele, începând de la identificarea terenurilor potrivite pentru astfel de dezvoltări, procesul de autorizare, proiectare şi livrare, toate adaptate cerinţelor specifice ale fiecărui proiect.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump