- Home
- Economic
- CANNES, (03.11.2011, 12:30)
- Marius Oncu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reuninea G20 începe sub ameninţarea ieşirii Greciei din zona euro
Reuniunea G20 din Franţa, care ar fi trebuit să se concentreze asupra reformării sistemului financiar mondial, începe însă sub presiunea agravării crizei datoriilor, după ce Grecia a anunţat organizarea unui referendum pe tema pachetului de măsuri de austeritate.
Urmărește
541 afișări
Reuninea G20 începe sub ameninţarea ieşirii Greciei din zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Franţa şi Germania au avertizat Grecia că trebuie să se decidă urgent dacă vrea să rămână în zona euro.
Summit-ul, care are loc joi şi vineri la Cannes, ar fi trebuit să vizeze reformarea sistemului financiar mondial şi adoptarea de măsuri pentru a înăspri controlul asupra fluxurilor speculative de capital, însă decizia şoc a premierului elen, George Papandreou, a răsturnat complet programul discuţiilor.
Papandreou a fost chemat la Cannes înaintea summit-ului şi a fost avertizat de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi de cancelarul german, Angela Merkel, ambii lideri politici fiind furioşi de decizia premierului elen, care a cauzat declinul puternic al burselor mondiale şi al euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Cei doi l-au convins pe Papandreou să programeze referendumul la începutul lunii decembrie şi au insistat să vizeze problema mai ample a rămânerii Greciei în zona euro şi nu doar pachetul de ajutor extern şi măsuri de austeritate convenit săptămâna trecută.
Merkel şi Sarkozy au afirmat, de asemenea, că Atena nu va primi decât după referendum tranşa de 8 miliarde de euro de care are nevoie cu disperare pentru a evita falimentul.
Dacă în urma referendumului grecii ar respinge pachetul de măsuri convenite, ajutorul de la UE şi FMI ar înceta, aruncând Grecia într-un faliment dezordonat cu repercusiuni la nivelul zonei euro şi cu posibilitatea de a se extinde la ţări precum Spania sau Italia.
"Prietenii noştri greci trebuie să se decidă dacă vor să continue împreună cu noi", a spus Sarkozy reporterilor a o conferinţă de presă comună cu Merkel, după întrevederea cu Papandreou.
Cancelarul german a descris discuţia cu premierul elen ca "dură şi dificilă", afirmând că scopul stabilizării euro este mai important decât salvarea Greciei dacă aceasta nu vrea să fie salvată.
Papandreou a declarat, înainte de a pleca înapoi la Atena, că referendumul ar putea avea loc pe 4 decembrie şi se va concentra pe problema rămânerii în zona euro.
Liderii Franţei, Italiei, Spaniei, ministrul de Finanţe al Germaniei, şefii FMI, Băncii Centrale Europene şi alţi oficiali europeni se vor întâlni joi dimineaţa pentru a discuta modalităţi de a accelera implementarea măsurilor anticriză decise săptămâna trecută.
Planul, care include şi ajutor financiar pentru Grecia, o recapitalizare a băncilor europene şi creşterea capacităţii financiare a Facilităţii Europene penttru Stabilitate Financiară, trebuia să oprească criza datoriilor suverane din Europa, însă referendumul din Grecia a complicat lucrurile.
"Referendmul adaugă un nou substrat de incertitudine şi complexitate la o criză deja complicată. Cel mai important este că declanşează un mecanism politic care ar putea conduce la ieşirea Greciei din zona euro", a spus Domenico Lombardi, fost membru în consiliul director al FMI şi în prezent cercetător la Brookings Institution din Washington.
În timpul scurtei întâlniri a liderilor zonei euro, Merkel se va întâlni cu preşedintele SUA, Barack Obama.
Summit-ul G20 trebuia să înceapă formal cu un prânz de lucru, destinat economiei globale, însă probabil acesta va fi dominat acum de temerile legate de Europa.
Sarkozy spera să folosească preşedinţia franceză a G20 pe post de trambulină pentru alegerile prezindenţiale din 2012, când vrea să obţină un nou mandat. Şeful statului francez stabilise obiective ambiţioase la reuniunea G20, între care o regândire a sistemului monetar internaţional şi măsuri de combatere a volatilităţii preţurilor materiilor prime.
Preşedintele francez a fost însă, nevoit să tempereze obiectivele, întrucât combaterea crizei a devenit prioritară.
Sarkozy s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Chinei, Hu Jintao, parte a unui efort european de a convinge economiile emergente să contribuie la creşterea resurselor financiare ale Facilităţii Europene penttru Stabilitate Financiară. Preşedintele chinez a transmis, însă, că depinde de Europa să-şi rezolve problema datoriilor. Beijing are nevoie de mai multe detalii din partea europenilor înainte de a se decide dacă fa susţine fondul european destinat ţărilor cu probleme financiare din zona euro.
La summit-ul G20 care va avea loc joi şi vineri la Cannes sunt aşteptate 33 de delegaţii şi circa 3.000 de participanţi.
Din G20 fac parte ţările industrializate membre ale G7, respectiv Statele Unite, Germania, Franţa, Canada, Italia, Marea Britanie şi Japonia, la care se adaugă 12 state emergente, şi anume Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia şi Turcia. Al 20-lea loc este ocupat de Uniunea Europeană.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Premierul Greciei va participa la summit-ul G20 pentru a explica decizia privind referendumul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Scholz şi Putin au vorbit la telefon / Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului