- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.08.2011, 15:30)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reuters: Boc este un elev model al austerităţii FMI, dar ar putea fi nevoit "să taie mai adânc"
Premierul Emil Boc a fost un elev model al austerităţii predate de FMI, dar turbulenţele globale de pe pieţe, creşterea economică slabă şi privatizările întârziate l-ar putea forţa "să taie mai adânc", deşi anul viitor va fi unul electoral, se arată într-o analiză Reuters.
Urmărește
1298 afișări
Premierul Emil Boc (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Boc a suferit deja semnificativ în sondajele de opinie, partidele coaliţiei de guvernare adunând doar 25% din susţinerea publicului, faţă de o cotă confortabilă de 60% pentru alianţa partidelor de opoziţie, condusă de social democraţi, notează agenţia de presă.
Mulţi analişti politici consideră însă că legăturile strânse dintre Boc şi preşedintele Traian Băsescu, o reformă solidă şi legăturile slabe dintre partidele de opoziţie i-ar putea permite premierului să păstreze puterea, chiar dacă nu ar câştiga direct alegerile generale de anul viitor, scrie Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Creşterea deficitului bugetar până în iunie la 2,1% din PIB pune însă sub semnul întrebării atingerea ţintei pentru finalul anului, de 4,4% din PIB. Astfel, FMI ar putea insista pentru o nouă rundă de măsuri de austeritate înainte de alegerile locale din vara anului viitor şi de alegerile generale din noiembrie 2012.
"Dacă economia globală se îndreaptă către frânare vor avea nevoie să reducă din nou cheltuielile publice pentru a echilibra o potenţială scădere a veniturilor. Cred că vor încerca să atingă ţinta de deficit, dar ar putea avea nevoie să impună noi măsuri de reducere a costurilor, inclusiv concedieri, şi să insiste mai mult pe restructurarea companiilor de stat care fac pierderi", comentează analistul Credit Europe Bank Georgiana Constantinescu.
Creşterea din iunie a deficitului este îngrijorătoare în principal pentru că indicatorul urcă de regulă mult mai rapid spre finalul anului, în cazul României.
Totodată, se profilează obstacole tot mai dificile pe plan extern. Turbulenţele de pe pieţele financiare şi frânarea economiei zonei euro scad şansele ca estimarea guvernului privind creşterea economică de 1,5% să fie atinsă în acest an, afectând veniturile statului.
Pe lângă creşterea deficitului, expansiunea economiei a încetinit la 1,4% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, faţă de 1,7% în primele trei luni.
Planurile Guvernului de a atrage venituri suplimentare prin vânzarea acţiunilor deţinute de stat la diverse companii s-au lovit în iulie de eşecul ofertei OMV Petrom, care viza transferul pe bursă a aproape 10% din companie, aminteşte Reuters.
În plus, pieţele financiare trec printr-o perioadă de pesimism accentuat al investitorilor în întreaga lume.
Astfel, analiştii consideră că este improbabil ca celelalte planuri ale guvernului pe partea de privatizări, care presupun atragerea unui miliard de dolari în acest an, să fie duse la bun sfârşit, deşi statul are tot mai multă nevoie de bani.
Analistul Daniel Hewitt de la Barclays Capital a afirmat că vede riscuri faţă de propria prognoză de creştere economică pentru România, de 1% în acest an, şi estimează că deficitul bugetar ar putea atinge 5% din PIB.
Pe deasupra, în timp ce FMI a lăsat Bucureştiului în trecut "spaţiu de manevră", creditorul de la Washington ar putea opta de această dată să-i ceară lui Boc să strângă cureaua anul viitor, pentru a nu risca creşterea puternică a cheltuielilor publice care s-a manifestat odată cu alegerile în multe ţări din regiune, notează agenţia.
"Se pare că lucrurile merg rău în privinţa creşterii. Cred că FMI ar face o greşeală uriaşă dacă ar lăsa totul pe 2012", comentează Hewitt.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe