Reuters: Căderea guvernului afectează listarea FP şi celelalte planuri de privatizare ale României

Căderea guvernului afectează atractivitatea activelor din piaţă şi aruncă o umbră de îndoială asupra listării Fondului Proprietatea (FP) şi a celorlalte planuri de privatizare ale României, potrivit unei analize Reuters.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului Reuters: Căderea guvernului afectează listarea FP şi celelalte planuri de privatizare ale României

Reuters: Căderea guvernului afectează listarea FP şi celelalte planuri de privatizare ale României

Situaţia din România poate fi generalizată, într-o anumită măsură, la nivelul Europei de Est, unde planurile de privatizare programate pentru anul viitor, care însumează tranzacţii de 20 miliarde de dolari, se împiedică de problemele politice, de disputele legate de preţ şi de riscurile privind o posibilă blocare globală a pieţei emisiunilor de capital.

"Eşecul planurilor de privatizare, care par deja prea ambiţioase, ar putea pune presiuni pe unele monede est-europene (...) Evenimente indezirabile, precum căderea guvernului din România sau certurile pre-electorale ale parlamentarilor cehi nu ajută în niciun fel regiunea în ceea ce priveşte atractivitatea activelor", scrie Reuters.

Astfel, căderea guvernului a aruncat "o umbră de îndoială" asupra planurilor de privatizare, inclusiv listarea Fondului Proprietatea, cu active de 3,5 miliarde euro, potrivit agenţiei de presă.

David Smart, reprezentant al Franklin Templeton Investments, câştigătorul licitaţiei pentru administrarea Fondului Proprietatea (FP), a declarat în luna august că acţiunile companiei vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti în urmatoarele 12 luni, proces care depinde însa de evoluţia condiţiilor pieţei.

El a arătat atunci că FP va fi listat şi pe o bursă internaţională, în termen de 2-4 ani.

Polonia, Turcia şi Rusia scot la vânzare, anul viitor, participaţii deţinute de stat la companii din sectorul bancar, transporturi sau energie, însă unele obiective stabilite de aceste state în acest sens ar putea să-şi fi pierdut din realism, mai notează Reuters.

Guvernul Poloniei a anunţat, săptămâna trecută, că nu va reuşi să atingă ţinta de privatizări pentru 2010, de 4,3 miliarde de dolari.

Condiţiile dificile de credit limitează valoarea ofertelor de achiziţii strategice, lărgind diferenţa dintre sumele disponibile cumpărătorilor şi cele cerute de guverne.

"Europa trece printr-o perioadă de de-leveraging (reducere a gradului de îndatorare - n.r.), iar condiţiile de credit rămân strâmte la nivel global. Vânzările directe de active ar putea fi astfel afectate, iar eventualii cumpărători se confruntă cu limitări în ceea ce priveşte propriul potenţial de a finanţa oferte pentru aceste active", a declarat David Hauner, economist pentru Europa emergentă la Bank of America-Merrill Lynch.

Potrivit cifrelor Thomson Reuters, creditele sindincalizate acordate în acest an la nivel global se plasează la jumătate din valoarea celor din perioada similară a anului trecut.

Totodată, tranzacţiile de fuziuni/achiziţii derulate în Europa de la începutul acestui an au scăzut în valoare cu 55% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2008, declin mult mai abrupt decât cel de 17% înregistrat în Asia sau cel de 39% din Statele Unite.

Polonia a extins termenul limită pentru depunerea ofertelor finale privind participaţia majoritară la compania de stat care administrează bursa de la Varşovia şi intenţionează să pornească din nou procedurile de licitaţie pentru un pachet de acţiuni la compania de utilităţi Enea, după ce singurul ofertant s-a retras în octombrie din procedură.

Cehia se confruntă în acelaşi timp cu probleme în ceea ce priveşte vânzarea Czech Airlines, companie cu pierderi, pentru care guvernul a primit o singură ofertă, de 58 milioane de dolari, considerată nesatisfăcătoare.

Analiştii consideră că "dezamăgirile" legate de întârzierea privatizărilor ar putea exercita presiuni negative asupra monedelor din regiune. UniCredit face referire în acest sens la zlotul polonez, anticipând creşterea cursului zlot/euro pe termen scurt.

Polonia vrea să obţină 2,1 miliarde de dolari din vânzarea unei participaţii la compania de utilităţi PGE într-o ofertă publică iniţială programată pentru acest an.

Potrivit datelor Thomson Reuters, ofertele publice iniţiale au adus acţionarilor europeni 900 milioane de dolari de la începutul acestui an, faţă de 37,8 miliarde de dolari în Asia şi 24,9 miliarde de dolari pe cele două continente americane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici