Reuters: Disputa privind măsurile de austeritate subliniază neputinţa Guvernului
Decizia Curţii Constituţionale care a dărâmat planurile Guvernului privind măsurile de austeritate a subminat autoritatea executivului într-o perioadă în care România, aproape cel mai sărac stat membru UE, are nevoie de lideri puternici pentru a ieşi din recesiune, se arată într-o analiză Reuters.
Reuters: Disputa privind măsurile de austeritate subliniază neputinţa Guvernului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Într-un efort pe ultima sută de metri de a strânge bani, după decizia judecătorilor că reducerea pensiilor este ilegală, Cabinetul condus de premierul Emil Boc a anunţat sâmbătă că va creşte taxa pe valoare adăugată de la 19% la 24% pentru a asigura derularea neperturbată a acordului de 20 miliarde euro cu FMI.
Această soluţie de urgenţă ar putea mulţumi Fondul Monetar Internaţional, însă guvernul lui Boc nu are suficientă forţă pentru a forţa implementarea măsurilor necesare pentru ca deficitul bugetar să rămână sub control, notează agenţia internaţională de presă.
Necazul în care se regăseşte Guvernul arată de asemenea absenţa unei gândiri de perspectivă, pe termen lung (mulţi analişti au anticipat că tăierea pensiilor urma să fie declarată ilegală), fapt care subminează şi mai mult autoritatea executivului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Traficul rutier este îngreunat pe mai multe şosele importante din România din cauza ceţii
-
Transnistria reduce întreruperile de curent, dar criza energetică persistă. Gazul rusesc rămâne miza conflictului
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
Evenimentele acestei săptămâni au venit la scurt timp după ce Guvernul s-a strecurat pe lângă o moţiune de cenzură, dificultatea cu care a reuşit această victorie sugerând că executivul ar putea cădea dacă opoziţia introduce o nouă moţiune.
Analiştii se întreabă însă dacă cineva ar vrea să vină la putere în vremuri atât de grele, notează Reuters.
Creşterea TVA, combinată cu reducerea planificată a salariilor din sectorul public, ar aduce o îmbunătăţire cel mult temporară a situaţiei bugetului de stat, fără o restructurare serioasă a administraţiei publice, avertizează agenţia.
Astfel, în timp ce creşterea taxelor ar ajuta România să se încadreze în deficitul de 6,8% din PIB convenit cu FMI, inflaţia ar creşte puternic şi recesiunea s-ar adânci.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO