Reuters: Economiile din Europa Centrală şi de Est vor înregistra creşteri solide în 2008

Europa Centrală şi de Est (ECE) va atrage în acest an investiţii de 100 miliarde euro, sprijinind o creştere economică solidă, în pofida temerilor privind vulnerabilitatea provocată de un deficit de cont curent ridicat în unele state, printre care şi România.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Reuters: Economiile din Europa Centrală şi de Est vor înregistra creşteri solide în 2008

Reuters: Economiile din Europa Centrală şi de Est vor înregistra creşteri solide în 2008 (Imagine: Mediafax Foto)

Totodată, analiza relevă faptul că Bulgaria va atrage cele mai importante investiţii străine directe în acest an.

Un sondaj al agenţiei Thomson Reuters, în colaborare cu banca austriacă Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), bazat pe chestionarea a 400 de companii internaţionale prezente în regiunea ECE, relevă că optimismul din mediul de afaceri a înregistrat un declin în această primăvară, pe fondul condiţiilor aspre de finanţare, impuse de inflaţia în urcare, dar economiile acestei zone vor obţine creşteri robuste în 2008.

Astfel, indicele mediului de business a scăzut până la valoarea de 49, faţă de nivelul de 55 raportat într-un studiu similar în luna ianuarie.

Potrivit Reuters, rezultatul arată că firmele chestionate au o atitudine pozitivă în ceea ce priveşte prognoza economică.

"Până acum, regiunea ECE a rezistat crizei financiare globale, care şi-a lăsat totuşi amprenta asupra economiilor acestor state, cele mai importante consecinţe fiind creşterea costurilor pentru creditare şi avansul inflaţiei", se arată în declaraţia OeKB.

În ansamblu, chestionarul a arătat că avansul economic în regiune, care a depăşit anul trecut, ca procentaj, nivelul mediu al celor 15 state-fondatoare ale UE, îşi va continua trendul pozitiv în acest an, însă va avea valori procentuale mai reduse, potrivit băncii austriece.

Dintre statele incluse în studiu, cel mai optimist mediu de afaceri este în Rusia, unde indicele a atins nivelul de 64, comparativ cu 72 în luna ianuarie, iar singurul stat care a înregistrat o creştere a coficientului este Bulgaria (59, faţă de 57).

La fel ca în cazul ultimelor trei analize similare, Ungaria prezintă cea mai slabă peformanţă, cu un indice de 33, faţă de 30 în studiul din ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici