- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reuters: Europa de Est ar putea fi o piaţă sigură pentru instituţiile de credit
Băncile din Europa de Est ar putea avea o expunere scăzută la problemele care au afectat instituţiile de creditare internaţionale din sectorul ipotecar, precum Northern Rock, având o bază de depozite suficient de mare pentru a acoperi împrumuturile acordate populaţiei, comentează Reuters.
Reuters: Europa de Est ar putea fi o piaţă sigură pentru instituţiile de credit
Într-o neaşteptată schimbare de roluri, persoanele care şi-au constituit depozite la o bancă importantă din Marea Britanie, una dintre cele mai bogate ţări din lume, se grăbesc să-şi retragă investiţiile.
În acest timp, în Europa de Est, unde populaţia a asistat la distrugerea tutoror economiilor pe parcursul procesului de tranziţie de la comunism la capitalism, la începutul anilor '90, băncile par pregătite să depăşească cu uşurinţă problema reducerii accentuate a posibilităţilor de creditare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Dacă analizăm băncile din Europa de Est şi din Turcia, constatăm că aceste instituţii nu funcţionează în baza unui mecanism similar celui din Europa de Vest", a spus Pedro Fonseca, analist în domeniul bancar specializat pe pieţele emergente la grupul Nomura.
Spre deosebire de concurenţii occidentali, care acordă un volum de credite mult superior sumelor depozitate de clienţi, obligându-se astfel să apeleze la finanţare de pe piaţa interbancară, majoritatea instituţiilor est-europene deţin suficiente depozite pentru a acoperi integral expunerea la credite.
"Multe bănci din Europa de Est au o bază solidă de depozite, astfel că nu trebuie să apeleze la finanţare de pe piaţa interbancară. În mod ciudat, regiunea este sigură în ceea ce priveşte aceste probleme", a spus Fonseca.
În pofida creşterii fulminante a creditelor ipotecare în Europa de Est, unde spre exemplu, au crescut anul trecut numai în Polonia cu 55%, creditarea pentru finanţarea achiziţiilor de locuinţe se situează încă la un nivel scăzut în raport cu Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu Europa de Vest.
Marile bănci occidentale precum UniCredit, din Italia şi Raiffeisen, din Austria, domină pieţele bancare din ţări precum Polonia, Cehia şi România, şi pot interveni pentru a soluţiona potenţiala incapacitate de finanţare a subsidiarelor locale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO