Revenire spectaculoasă după pandemie: Afacerile din SUA, ţara care dă ora EXACTĂ în business, evoluează peste aşteptări

  • Brokerii imobiliari anunţă o creştere mai mare a cererii pentru locuinţe decât în perioada pre-pandemică
  • Uber declară că numărul curselor a crescut în SUA, în ultimele săpămâni, cu 40% datorită redeschiderii afacerilor din oraşele mari
  • Preţurile petrolului s-au dublat de la sfărşitul lunii aprilie, ceea ce este un semn al renaşterii economiei
  • Lanţurile de restaurante declară că în luna aprilie scăderile vânzărilor au fost cu 2% mai mari decât anul trecut în aceeaşi perioadă
  • Aceste creşteri marchează sfârşitul unei recesiuni
Urmărește
5722 afișări
Imaginea articolului Revenire spectaculoasă după pandemie: Afacerile din SUA, ţara care dă ora EXACTĂ în business, evoluează peste aşteptări

Revenire spectaculoasă după pandemie: Afacerile din SUA, ţara care dă ora EXACTĂ în business, evoluează peste aşteptări

 

Conform The Wall Street Journal, economia Americii pare să îşi revină după contracţia economică.

„Datele privind evoluţiile zilnice şi săptămânale sugerează că o recuperare este în curs, deşi e vorba de o evoluţie instabilă.

Lanţul de restaurante Wendy's a avut o scădere a vânzărilor cu doar 2% în săptămâna încheiată pe 3 mai, faţă de aceeaşi perioada de anul trecut. Cifra de afaceri scăzuse cu 26% în săptămâna încheiată pe 5 aprilie.

Există semne portrivit cărora contracţia economică cauzată de pandemie, cea mai abruptă de la Marea Depresiune, a ieşit din punctul critic şi am asista la o tendinţă de recuperare.

Deşi datele guvernamentale arată scăderi lunare înregistrate în vânzările cu amănuntul şi scăderi de producţie în aprilie, într-un mediu în schimbare rapidă, cazurile individuale din mediul privat indică un trend de creştere a businessurilor.

Şi, deşi sunt mai puţin fiabile şi cuprinzătoare decât datele guvernamentale, aceste informaţii prezintă câteva indicii privind ieşirea din momentul de cotitură.

De exemplu, căutările de hărţi pe dispozitivele Apple Inc. au scăzut cu 50% în întreaga ţară între jumătatea lunii ianuarie şi săptămâna încheiată pe 9 aprilie, dar au crescut constant de atunci. În prezent, scăderea este de doar 20%. Datele privind vânzările cu amănuntul arată aceeaşi tendinţă, potrivit Unacast, o companie ce analizează informaţiile despre mobilitate: de la o scădere de peste 50% la mijlocul lunii aprilie faţă de anul trecut, s-a ajuns la un minus de numai 32%, săptămână trecută. Potrivit brokerului imobiliar Redfin Corp, cererea de locuinţe este acum peste nivelurile pre-pandemice, la agenţiile imobiliare.

Unele companii raportează, de asemenea, un punct de cotitură. La 7 mai, Uber Technologies Inc. a declarat că numărul de curse a crescut timp de trei săptămâni consecutiv, chiar cu un procent de peste 40%, în oraşele mari din Georgia şi Texas, care încep să redeschidă afacerile închise de pandemia coronavirusului. Lanţul de fast-food Wendy’s Co. a raportat o scădere de doar 2% a vânzărilor dintr-un anumit magazin, în săptămâna încheiată pe 3 mai, faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. În săptămâna încheiată pe 5 aprilie, scăderea a fost de 26%. O situaţie concretă: Potrivit OpenTable, platformă de rezervări online la restaurantele din SUA, rezervările au scăzut cu 100% până pe 9 aprilie. Procentul s-a diminuat la 95%, până la 14 mai.

O creştere, indiferent cât de anemică, este importantă: este ceea ce marchează sfârşitul unei recesiuni. O recesiune este o scădere semnificativă a activităţii în întreaga economie, potrivit Biroului Naţional de Cercetări Economice, care ţine evidenţa ciclurilor de afaceri, iar o recuperare începe din momentul în care şi activitătea a demarat. Ciclul descris în prezent este deosebit de neobişnuit. În recesiunile anterioare, ocuparea forţei de muncă, cheltuielile şi producţia au scăzut treptat lună după lună, acumulând o scădere substanţială. În cazul de faţă, încetinirea a început cu o prăbuşire bruscă şi istorică, deoarece oamenii s-au izolat sau au primit ordin să rămână acasă. Activitatea avea să se reia odată cu comenzile. Asta explică de ce pieţele bursiere au început să se ralieze la sfârşitul lunii martie. Preţurile petrolului indică, de asemenea, orevenire a creşterii globale: s-au dublat de la sfârşitul lunii aprilie.

Este posibil ca datele oficiale să nu evidenţieze un reviriment în mai faţă de aprilie, dar o creştere în iunie este destul de plauzibilă. Dacă această creştere va fi menţinută, contracţia economică ar putea fi etichetată drept cea mai profundă, începând cu anii 1930, dar şi cea mai scurtă, care durează până la două sau trei luni. Recesiunile postbelice au durat 6 până la 18 luni.

Există avertismente de luat în seamă. În primul rând, aceşti indicatori individuali privind diverse business-uri s-ar putea să nu se traducă în creşteri măsurabile ale cheltuielilor şi, în caz contrar, s-ar putea dovedi a fi doar un fenomen trecător, o întâmplare des întâlnită şi în recesiunile trecute. Dacă repornirea businessurilor va genera o creştere a infecţiilor, autorităţile locale ar putea să închidă rapid din nou afacerile, şi să distrugă recuperarea nou-născută.

Al doilea avertisment este că datele nu spun nimic despre cât de puternică va fi redresarea: activitatea economică ar putea creşte timp de câteva luni şi apoi să se diminueze. În săptămâna încheiată pe 9 mai, aproape trei milioane de persoane au aplicat pentru şomaj în SUA, ceea ce sugerează că este posibil ca pierderile de locuri de muncă să nu se fi sfârşit. Timpul de lucru al angajaţilor, urmărit de Homebase, care asigură programarea platformelor pentru întreprinderile mici, a scăzut cu 49% faţă de anul trecut, în martie, iar apoi a avut parte de o revenire la 63%, la începutul lunii aprilie. Chiar dacă în fiecare stat business-urile repornesc, probabil că multe persoane vor fi oprite să circule până când va fi disponibil un vaccin.

Exemplele ce vin din ţările ce au fost afectate înainte SUA de pandemie sunt mixte. În China, vânzările cu amănuntul - care în ianuarie şi februarie au scăzut cu 20,5% faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă - au fost în scădere cu 7,5% în aprilie. Pe de altă parte, vânzările de vehicule şi producţia industrială revin la nivelurile lor prepandemice. „Se recuperează, dar sunt departe de orice seamănă cu sănătatea deplină”, a declarat Donald Straszheim, de la ISI Evercore. În mod similar, datele privind mobilitatea arată că activitatea din Coreea de Sud este încă mult sub nivelurile prepandemice, iar guvernul a întârziat redeschiderea şcolilor cu o săptămână, după descoperirea unor noi cazuri, în Seul. Totuşi, ambele ţări au trecut de mai puţin de trei luni de vârful pandemiei. Este prea devreme pentru a vorbi de o recuperare normală şi completă. În mod similar, pentru că lipseşte un precedent, nu se poate estima cât de puternică va fi recuperarea în Statele Unite. Cu toate acestea, dovezile cel puţin că există o recuperare.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici