- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Revizuirea ratingurilor de ţară ameninţă companiile controlate de stat
Revizuirea în scădere a ratingurilor a 18 ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), ca urmare a recesiunii, deteriorării situaţiei financiare şi a crizei sistemului bancar regional, ameninţă rolul stabilizator al companiilor controlate, parţial sau total, de stat, potrivit Moody's.
Revizuirea ratingurilor de ţară ameninţă companiile controlate de stat
Moody's a revizuit în scădere calificativele a 11 astfel de companii în ultima perioadă, situaţie fără precedent, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
"Istoric, chiar şi în perioade de criză financiară, majoritatea companiilor controlate de stat au beneficiat de o mai mică sensibilitate la dificultăţile economice, de acces solid la surse de finanţare şi o stabilitate mai ridicată a fundamentelor afacerii, susţinută de ponderea ridicată a veniturilor reglementate", a declarat Richard Miratsky, analist Moody's.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
În pofida rezultatelor financiare solide, perspectiva bonităţii acestor companii a fost afectată de recesiunea mondială.
"Criza financiară a afectat economia reală şi s-a transformat într-o recesiune mondială gravă, influenţând perspectiva profilului de credit al companiilor controlate de stat", se arată în raportul Moody's.
Specialiştii agenţiei avertizează că peste 40% din aceste companii sunt vulnerabile la revizuirile în scădere ale ratingurilor de ţară, astfel că viitoare modificări ale calificativelor sunt de aşteptat, întrucât circa o treime din ratinguri au perspectivă negativă.
Majoritatea companiilor trebuie să-şi reconsidere planurile de afaceri
"Dacă cererea de energie continuă să scadă în ritmul înregistrat în primul trimestru al anului în anumite zone ale Europei Centrale şi de Est, companiile din domeniile gazelor natrurale şi electricităţii, care nu reuşesc să se adapteze la noile condiţii macroeconomice, s-ar putea confrunta cu presiuni de revizuire în scădere a ratingului", consideră Miratsky.
În plus, situaţia economică dificilă va avea un impact negativ asupra transparenţei şi predictibilităţii reglementării preţurilor în Europa Centrală şi de Est, deciziile putând fi influenţate de considerente sociale şi politice.
"Situaţia ar putea îngreuna îndeplinirea obiectivelor şi startegiilor pe termen lung ale companiilor reglementate de stat şi ar putea afecta bonitatea acestora", a adăugat Miratsky.
Companiile ar putea genera fluxuri de capital mai scăzute în 2009, ca urmare a problemelor economice, cu o posibilă accentuare în 2010.
Moody's consideră că majoritatea companiilor, inclusiv cele controlate de stat, vor trebui să-şi reconsidere fundamental planurile de afaceri, pentru a se adapta la evoluţia nefavorabilă a climatului economic.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian