Comercianţii, nemulţumiţi că nu îşi pot asigura veniturile în perioada în care bazarul este închis, au solicitat ca măcar o parte din centrul comercial să rămână deschisă, până când se vor amenaja aleile de acces, transmite corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, oamenii au cerut demisia primarului Sucevei, Ion Lungu, pentru că s-a ajuns în această situaţie.
La un moment dat, pe parcursul protestului, cei peste 300 de comercianţi au blocat sensul giratoriu din zona comercială a oraşului.
La faţa locului a ajuns şi primarul Ion Lungu, care le-a explicat protestatarilor că nu a existat altă soluţie decât suspendarea activităţii bazarului până la intrarea în legalitate şi obţinerea avizului de la ISU Suceava.
El a mai spus, după discuţiile cu comercianţii, că speră ca aceştia să înţeleagă situaţia şi să fie siguri că administraţia locală va întreprinde cât de repede se poate toate demersurile pentru respectarea normelor impuse de ISU.
”Important este să rezolvăm cât mai repede situaţia”, a spus primarul, susţinând că dacă el ar demisiona, probleme ar rămâne.
Bazarul din Suceava a fost închis, luni, în urma verificărilor făcute de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), întrucât nu respecta normele de pază şi siguranţă la incendii, şi ar urma să fie redeschis după ce vor fi îndeplinite mai multe obiective pe care ISU le-a transmis Primăriei.
Şeful ISU Suceava, generalul Ion Burlui, a declarat că activitatea din Bazarul din Suceava a fost suspendată după controlul de luni dimineaţă şi că centrul va fi redeschis după ce vor fi respectate normele impuse.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că nu este o surpriză, menţionând că i-a atenţionat pe comercianţi că se va ajunge în această situaţie.
Lungu a mai spus că ISU Suceava a impus Primăriei să soluţioneze mai multe probleme, principala fiind legată de asigurarea căilor de acces pentru maşinile de pompieri şi funcţionarea hidranţilor.
Totodată, trebuie să fie făcute mai multe exerciţii de intervenţie la incendiu şi folosirea hidranţilor, refacerea unor instalaţii electrice care sunt improvizate, dar şi delimitarea bazarului municipalităţii de partea privată a centrului comercial.
Edilul a explicat că aproximativ 150-200 de chioşcuri ar urma să fie mutate şi că speră că proprietarii lor vor înţelege această situaţie şi vor accepta mutarea, menţionând că o parte dintre ei şi-au exprimat deja acordul.
În prezent, în bazar sunt aproximativ 1.800 de comercianţi.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, declara, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, în cazul respectării normelor de intervenţie şi stingere a incendiilor, „o problemă mare” este legată de bazarul din municipiu, care nu are autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, şi avertiza că există riscul închiderii acestui centru comercial.
Reprezentanţii ISU Suceava solicitau, de anul trecut, mutarea chioşcurilor din bazar pentru asigurarea traseelor maşinilor de pompieri în cazul unor situaţii de urgenţă.
În ianuarie 2009, un incendiu puternic a afectat zeci de chioşcuri din bazarul sucevean, iar pentru stingerea focului au intervenit pompieri militari din Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi Siret.