"Revoluţia gesturilor" schimbă interacţiunea omului cu electronicele - VIDEO

Telecomanda, tastatura, mouse-ul sau joystick-ul vor deveni în curând instrumente depăşite, odată ce marii producători de eletronice şi eletrocasnice vor pune la dispoziţia consumatorilor televizoare, computere şi console care pot fi controlate prin gesturi, ale mâinii, capului sau întregului corp.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului "Revoluţia gesturilor" schimbă interacţiunea omului cu electronicele - VIDEO

"Revoluţia gesturilor" schimbă interacţiunea omului cu electronicele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ediţia din 2010 a Consumer Electronics Show (CES), cel mai mare eveniment anual al industriei tehnologiei, care a avut loc săptămâna trecută la Las Vegas, a adus în prim-plan conceptul de a controla dispozitivele electronice de la distanţă fără a avea nevoie de vreun dispozitiv sau instrument.

Până acum, încercările de a implementa o astfel de tehnologie a gesturilor au eşuat din diverse motive, fiind de cele mai multe ori limitate de percepţia în două dimensiuni ale camerelor proiectate pentru a detecta utilizatorul şi mişcările acestuia.

Însă progresele tehnologice din ultimii ani au ajuns în punctul în care o astfel de cameră, echipată cu un microchip de ultimă generaţie, poate "privi" tridimensional şi poate distinge fără probleme "stăpânul" şi gesturile acestuia, făcând chiar diferenţa între mişcări uzuale, cum ar fi gesticulaţia sau scărpinatul, şi comenzi de schimbare a canalului, creştere a volumului sunetului sau atacare a unui adversar într-un joc video.

În următoarele luni, giganţi ai tehnologiei precum Microsoft, Hitachi şi alţi producători importanţi de electronice vor începe să vândă televizoare şi computere care vor îngloba aceste progrese de ultimă oră, scrie The New York Times.

Produsele au fost anunţate în ultimele zile la CES 2010, iar publicaţiile şi blog-urile specializate cuprind deja o cantitate impresionantă de informaţii şi detalii legate de acest eveniment marcant în evoluţia electronicelor.

Tehnologia este considerată de mulţi cea mai importantă evoluţie în interfaţa om-maşină de la apariţia mouse-ului la începutul anilor '80.

Firmele specializate, care au petrecut ultimele 2-3 decenii dezvoltând şi perfecţionând acest progres până la urmă inevitabil, au surprins industria reuşind în final să "facă tehnologia să meargă", notează NY Times.

Acum, aceste companii puţin cunoscute pe scena globală îşi petrec timpul prezentând tehnologia în spatele uşilor închise giganţilor industriei electronicelor de cosum.

"Revoluţia gesturilor" va deveni un lucru obişnuit la sfârşitul acestui an, când Microsoft va lansa primul dispozitiv electronic echipat cu noua tehnologie, o consolă de jocuri video şi divertisment cunoscută în prezent doar ca "Project Natal". Site-urile de video sharing, precum YouTube, cuprind deja un număr mare de clip-uri care demonsterază utilizarea tehnologiei în diverse scopuri, de la controlul complex al personajului într-un joc video la derularea unui film sau manipularea fotografiilor şi documentelor.

O altă companie care a reuşit să se plaseze în prim-planul pieţei odată cu perfecţionarea tehnologiei gesturilor este gigantul japonez Hitachi, care va lansa primul televizor fără telecomandă.

Spre sfârşitul acestui an ar putea fi anunţate laptopuri şi alte tipuri de computere care vor îngloba noul progres tehnologic, transformând funcţiile touchscreen, acum la mare căutare, într-o metodă depăşită de interacţiune.

Companiile care au contribuit la dezvoltarea acestei tehnologii - GestureTek, cu birouri în Sillicon Valley şi Ottawa, Canesta, cu sediul în Sunnyvale, California, sau PrimeSense, firmă aflată la început de drum în Tel Aviv - au reuşit să creeze microchip-uri şi camere video care detectează tridimensional mediul înconjurător, pot recunoaşte silueta şi gesturile unui utilizator care, spre exemplu, stă pe canapea împreună cu prietenii şi pot distinge mişcările uzuale ale mâinilor şi corpului de comenzile destinate explicit aparatului.

Şefii Canesta şi GestureTek, prezenţi la CES 2010, nu prea şi-au părăsit camerele de hotel, unde au găzduit întrevederi secrete cu directori ai marilor grupuri asiatice de electronice, notează NY Times.

Adoptând o atitudine similară, PrimeSense a amenajat un stand de mici dimensiuni unde a prezentat tehnologia în spatele uşilor închise, pentru o audienţă atent selectată.

Într-una dintre demonstraţiile PrimeSense, o cameră echipată cu chip-ul dezvoltat de firma israeliană a putut distinge separat persoanele aşezate pe o canapea şi a detectat chiar hainele acestora, făcând diferenţa între sacou, cămaşă şi tricou.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici