- Home
- Economic
- NEW YORK, (19.02.2014, 18:11)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rezerva Federală a SUA impune băncilor străine reguli mai stricte privind capitalul şi lichidităţile
Rezerva Federală (Fed) a SUA a aprobat noi standarde potrivit cărora băncile străine cu active de peste 50 miliarde de dolari trebuie să îşi consolideze operaţiunile într-o singură subsidiară şi să respecte aceleaşi reguli privind nivelul minim al capitalului şi lichidităţi ca şi băncile americane.
Urmărește
182 afișări
Rezerva Federală a SUA impune băncilor străine reguli mai stricte privind capitalul şi lichidităţile (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Propunerea iniţială, prezentată în 2012, se referea la băncile cu active de peste 10 miliarde de dolari. Creşterea pragului de la care se aplică aceste standarde de la 10 miliarde de dolari la 50 de miliarde de dolari face ca numărul băncilor mari afectate de decizia Fed să scadă de la 25 la aproximativ 17, transmite Bloomberg.
Băncile afectate de standardele Fed, care le-ar putea obliga să îşi majoreze capitalul, susţin că acestea vor conduce la creşterea costurilor împrumuturilor şi la scăderea profitabilităţii. Bănci străine precum Deutsche Bank şi Barclays, cu operaţiuni mari în New York, au încercat în ultimii patru ani să determine autorităţile americane să renunţe la aceste reglementări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Decizia Fed va exercita presiuni asupra europenilor să promoveze un regim mai strict de reglementări bancare", a declarat Barbara Matthews, director general al BCM International Regulatory Analytics, o firmă de consultanţă din Washington.
Noile standarde vor intra în vigoare în iulie 2016, cu un an mai târziu faţă de propunerile iniţiale, şi au rolul să prevină riscul ca guvernul SUA să fie nevoit să salveze de la faliment o bancă străină cu operaţiuni în America.
Şi Marea Britanie este pe cale să adopte reglementări de tipul celor din SUA, prin care să oblige băncile să includă operaţiunile într-o singură subsidiară.
Uniunea Europeană, care a criticat planurile SUA, a avertizat că va lua măsuri de reacţie. De la declanşarea crizei europene a datoriilor, autorităţile naţionale de reglementare din Europa au împiedicat transferurile transfrontaliere de fonduri între unităţile băncilor regionale.
Fed încearcă să prevină repetarea crizei din 2008, când a acordat împrumuturi de urgenţă în valoare de 538 de miliarde de dolari diviziilor din SUA ale băncilor europene.
"Balcanizarea" finanţelor globale va reduce rentabilitatea industriei bancare cu până la 3 puncte procentuale, estimează Huw Van Steenis, analist la Morgan Stanley.
În 2012, regiunea Americilor a generat jumătare din veniturile bancare la nivel global şi circa 60% din profituri, a arătat Van Steenis. Din aceste profituri, numai 60% au fost ale unor bănci din Statele Unite.
Băncile cele mai afectate de măsura Fed ar putea fi Deutsche Bank şi Barclays, a mai spus Van Steenis.
Regulile americane referitoare la băncile străine ar putea afecta în total circa 100 de instituţii financiare înregistrate în afara SUA şi care au operaţiuni în această ţară. Cele mai mici vor fi nevoite să înfiinţeze comitete de risc în SUA. Băncile mari vor avea mai multe obligaţii, inclusiv de înfiinţare a unei structuri de tip umbrelă, care să respecte standardele americane referitoare la capital şi lichidităţi. Cele mai mari bănci vor fi supuse şi testelor de stres aplicate de Rezerva Federală.
Companiile străine pot avea în prezent zeci dacă nu sute de entităţi legale în SUA, iar multe dintre acestea nu sunt obligate să dezvăluie informaţii financiare.
Banca franceză Natixis şi Rabobank Groep din Olanda ar putea fi avantajate de majorarea pragului de active dincolo de care trebuie creată o companie holding pentru operaţiunile americane, potrivit datelor Bloomberg.
Deutsche Bank, Barclays, Credit Suisse şi alte companii specializate în operaţiuni de trading în SUA sunt cele mai afectate de noile standarde, întrucât depind de finanţarea wholesale pentru necesarul de dolari.
HSBC din Londra, Banco Santander din Spania şi ale bănci concentrate pe operaţiuni bancare de retail în SUA depind mai mult de finanţarea din depozite şi respectă deja reglementările americane privind capitalul şi lichidităţile.
Deutsche Bank risca în 2010 să înregistreze la divizia din SUA un deficit de capital de până la 20 de miliarde de dolari, pe care l-a redus la circa 2 miliarde de dolari prin intermediul unei părţi din capitalul atras de compania mamă. Banca germană ar trebui încă să îşi reducă balanţa contabilă cu circa 140 de miliarde de dolari, pentru a respecta noile prevederi americane referitoare la capitalul minim obligatoriu şi ar putea face acest lucru prin separarea de operaţiunile din America Latină, a arătat Van Steenis.
Barclays ar putea avea un deficit de capital de 10 miliarde de dolari în SUA. Înregistrată la Londra, Barclays este afectată de două ori, având în vedere că Marea Britanie a adoptat reglementări similare.
Institute for International Bankers a avertizat în aprilie anul trecut că băncile membre ar putea fi nevoite să îşi restrângă operaţiunile pe piaţa titlurilor de Trezorerie din SUA, ceea ce ar putea conduce la reducerea pieţei cu 330 de miliarde de dolari, respectiv cu 10%, generând costuri mai mari de finanţare pentru guvernul SUA.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe