- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rezerva valutară a BNR, la un nou maxim istoric datorită tranşelor FMI
Rezerva valutară a Băncii Naţionale a României (BNR) a crescut cu 1,7 miliarde de euro în februarie, atingând un un nou maxim istoric, de 29,74 miliarde de euro, după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a virat la rezervă jumătate din tranşele trei şi patru, arată datele BNR.
Rezerva valutară a BNR, la un nou maxim istoric datorită tranşelor FMI (Imagine: Cristi Movilă/Mediafax Foto)
Precedentul nivel record a fost atins în luna noiembrie a anului trecut, când rezervele valutare au crescut la 28,7 miliarde de euro.
Banca Naţională a înregistrat în luna februarie intrări de 3 miliarde de euro, reprezentând tranşele a treia şi a patra aferente acordului stand-by, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
FMI a virat la începutul săptămânii trecute tranşele a treia şi a patra din acordul stand-by de împrumut, în valoare de circa 2,45 miliarde de euro, din care jumătate au intrat în contul BNR, iar restul la Trezoreria statului.
În luna februarie, ieşirile de 1,3 miliarde de euro au reprezentat modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi din contul Comisiei Europene, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi altele.
Rezerva de aur a băncii centrale s-a menţinut nemodificată la finele lunii februarie, la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 2,726 miliarde de euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 28 februarie 2010 au atins, de asemenea, un nou maxim istoric, de 32,46 miliarde de euro, în creştere cu 1,84 miliarde euro faţă de nivelul de la finele lunii ianuarie.
Plăţile scadente în luna martie în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, au însumat 80 de milioane euro.
În ultima lună a anului trecut, rezervele au scăzut cu 434 milioane de euro, astfel că soldul la finele lui 2009 era de 28,3 miliarde de euro. Şi în ianuarie ieşirile au depăşit intrările, iar rezervele au coborât la 28,03 miliarde de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO