- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rezervele BNR au scăzut în aprilie cu 694 milioane de euro, la 32,07 miliarde euro
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României au scăzut în aprilie cu 694 milioane euro, la 32,07 miliarde euro, în contextul unor ieşiri de 1,45 miliarde euro, dintre care 1,3 miliarde euro determinate de scăderea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ale băncilor.
Rezervele BNR au scăzut în aprilie cu 694 milioane de euro, la 32,07 miliarde euro (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)
Consiliul de Administraţie al BNR a decis la sfârşitul lunii martie să reducă ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă sub doi ani de la 25% la 20%, începând cu perioada de aplicare 24 aprilie - 23 mai 2011.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat ulterior că banca centrală a redus rata rezervelor minime în valută pentru a crea lichiditate în piaţă, având în vedere rambursările mari în valută ale Ministrului Finanţelor, dar şi pentru a oferi flexibilitate băncilor în condiţiile evoluţiilor internaţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Presa din Serbia a ieşit la atac după meciul de aseară: "Fotbaliştii falsului stat Kosovo au părăsit terenul. Delegaţia falsului stat a atacat jurnaliştii! A trimis mesaje de ameninţare"
-
Cum să ieşi la suprafaţă ca IT-ist într-o industrie care şi-a pierdut suflul. Care sunt cele mai căutate skilluri la momentul actual cu care poţi să ignori criza
-
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
El a precizat că BNR a eliberat prin reducerea rezervelor minime suma de 1,3 miliarde de euro, la nivelul de atunci al pasivelor în valută deţinute de bănci.
Potrivit unui comunicat al BNR remis luni, ieşiri de la rezervă au însumat în aprilie 1,45 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat precum şi deprecierea dolarului american şi lirei sterline faţă de euro cu impact asupra diminuării valorice a părţii din rezerva internaţională denominată în aceste două valute.
În acelaşi timp, intrările la rezervă au totalizat 759 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,44 miliarde euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost de 35,51 miliarde euro, faţă de 36,12 miliarde euro la 31 martie 2011.
Plăţile scadente în luna mai 2011 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 238,93 milioane euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO