Rezervele de bani ale companiilor din SUA au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 50 de ani

Companiile nefinanciare din Statele Unite aveau rezerve de 1.930 de miliarde de dolari în bani sau alte active lichide la sfârşitul lunii septembrie, reprezentând 7,4% din totalul activelor, cel mai ridicat procentaj începând cu 1959, potrivit Rezervei Federale, citate de Wall Street Journal.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Rezervele de bani ale companiilor din SUA au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 50 de ani

Rezervele de bani ale companiilor din SUA au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 50 de ani (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

În iunie, companiile aveau bani şi active lichide de 1.800 miliarde de dolari.

În loc să construiască facilităţi de producţie sau să angajeze, companiile au preferat să acumuleze lichidităţi, evidenţiind precauţia de a investi într-o periaodă în care recuperarea economică rămâne greoaie, iar şomajul şi problemele financiare ale populaţiei împiedică revigorarea consumului.

Acumularea de fonduri aduce beneficii reduse companiilor, din cauza dobânzilor mici, dar reflectă şi oportunităţile reduse disponibile pentru plasarea banilor.

"Companiile privesc spre populaţie şi consideră că nu este un moment în care să-şi extindă afacerile", a afirmat economistul Deutsche Bank Torsten Slok.

Un semn pozitiv al datelor prezentate de Rezerva Federală în raportul trimestrial este creşterea averii populaţiei de la 53.700 de miliarde de dolari în trimestrul al doilea la 54.900 de miliarde de dolari în septembrie. Averea populaţiei este însă sub maximul de 65.700 de miliarde de dolari atins în trimestrul al doilea din 2007, înainte de recesiune.

O parte importantă a banilor acumulaţi de companii se regăsesc în conturile celor din sectorul IT, respectiv 352 de miliarde de dolari, potrivit analistului Howard Silverblatt.

Printre companiile cu cele mai mari rezerve se găsesc Microsoft, cu 43,25 miliarde de dolari, Cisco Systems, cu 38,9 miliarde de dolari sau Google, 33,4 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici