Rezervele internaţionale ale Rusiei au coborât în ianuarie la cel mai mic nivel din 2009

Rezervele internaţionale ale Rusiei au scăzut în ianuarie la 376,2 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din ultimii aproape şase ani, din cauza reevaluării rezervelor în euro şi a intervenţiilor băncii centrale în piaţă pentru a limita deprecierea rublei.

Urmărește
405 afișări
Imaginea articolului Rezervele internaţionale ale Rusiei au coborât în ianuarie la cel mai mic nivel din 2009

Rezervele internaţionale ale Rusiei au coborât în ianuarie la cel mai mic nivel din 2009 (Imagine: Shutterstock)

Valoarea rezervelor internaţionale, care includ deţinerile în valută şi aur ale băncii centrale, a scăzut cu 9,25 miliarde de dolari în ianuarie, după un declin de 33,4 miliarde de dolari în luna anterioară, notează Bloomberg.

Rezervele valutare au coborât cu 12,2 miliarde de dolari, de la 339,3 miliarde de dolari la 327,1 miliarde de dolari, se arată într-un comunicat al băncii centrale ruse.

"Scăderea se datorează reevaluării euro, monedă care are o pondere de peste 40% în totalul rezervelor valutare", a spus Vladimir Tikhomirov, economist şef al BCS Financial Group din Moscova.

Pe de altă parte, valoarea deţinerilor în aur a crescut în ianuarie cu echivalentul a 2,97 miliarde de dolari, la 49,06 miliarde de dolari, după un declin de 867 milioane de dolari în decembrie.

Banca Rusiei a vândut luna trecută 2,3 miliarde de dolari pe piaţa interbancară pentru a sprijini rubla.

În 2014, instituţia bancară a cheltuit aproape 88 miliarde de dolari în încercarea de a stopa declinul monedei naţionale, care s-a depreciat puternic pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina.

Rubla a scăzut în ianuarie cu aproape 13% faţă de dolar, fiind a treia cea mai puţin performantă monedă din lume, după rubla belarusă şi leul moldovenesc, conform calculelor Bloomberg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici