- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au scăzut prima dată în peste un deceniu
Uriaşele rezerve valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au scăzut în trimestrul al patrulea, pentru prima dată în mai mult de un deceniu, cu 20,5 miliarde de dolari, la aproape 3.200 miliarde de dolari.
Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au scăzut prima dată în peste un deceniu (Imagine: Shutterstock)
Declinul rezervelor a fost cauzat de diminuarea excedentului comercial şi a intrărilor de capital, la fel ca pe multe alte pieţe emergente.
Aceasta este prima scădere a rezervelor valutare de la criza financiară asiatică din 1998, scrie Financial Times.
Scăderea este probabil temporară, consideră analiştii, iar avansul ar putea fi reluat în acest an, într-un ritm mai lent însă comparativ cu anii trecuţi, ca urmare a trendului de diminuare a excedentului comercial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
În ultimii cinci ani, China a acumulat în medie 160 de miliarde de dolari în fiecare trimestru.
Deşi invidiată de alte state, China are şi probleme din cauza rezervei valutare, între care cea mai importantă este efectul inflaţionist.
Sursa creşterii rezervelor valutare a fost menţinerea monedei locale la un curs artificial scăzut faţă de dolar. Banca naţională a Chinei este astfel obligată să cumpere cea mai mare parte a valutei care intră în ţară, injectând monedă proprie în sistemul financiar.
Pentru a împiedica o inflaţie puternică din cauza banilor tipăriţi, banca trebuie să deruleze constant operaţiuni de sterilizare. În cadrul acestora, rata rezervelor minime obligatorii pentru băncile comerciale s-a situat aproape tot anul trecut la nivelul record de 21,5%. Declinul rezervelor valutare a ajutat însă China să relaxeze regulile privind depozitele obligatorii ale băncilor, eliberând astfel bani în economie, pentru a stimula creşterea.
Banca centrală a redus rata rezervelor minime obligatorii în noiembrie, iar analiştii se aşteaptă la o serie de noi astfel de decizii în lunile următoare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO