Rezilerea contractului cu Sterling vizează revenirea la împărţirea producţiei în cote aproape egale
Autorităţile intenţionează să rezilieze contractul încheiat cu Sterling Resources pentru explorarea şi exploatarea a două perimetre din Marea Neagră, astfel încât să se revină la prevederile unui acord din 1992, care stabilea că statul are dreptul la 45% din cantitatea de petrol extrasă.
Rezilerea contractului cu Sterling vizează revenirea la împărţirea producţiei în cote aproape egale
"Agenţia Naţională petru Resurse Minerale (ANRM) a început o anchetă pentru a stabili care sunt posibilităţile de reziliere a contractului cu Sterling. Verificările sunt dublate de o anchetă a Corpului de Control al premierului. Concluziile de până acum indică posibilitatea rezilierii contractului, pentru revenirea la prevederile acordului iniţial, din 1992", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele ANRM, Gelu Mărăcineanu.
El a adăugat că statul are, potrivit Legii Petrolului, posibilitatea să rezilieze unilateral acordul cu compania canadiană, iar concluziile anchetelor derulate de ANRM şi Corpul de Control al premierului vor fi coroborate.
"Ulterior, concluziile vor fi prezentate reprezentanţilor Sterling, cu care nu am discutat până acum despre intenţia de a rezilia contractul", a menţionat Mărăcineanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
Întrebat dacă au fost constatate până în prezent neregului privind derularea contractului, şeful ANRM nu a dorit să se pronunţe, afirmând că anchetele sunt în derulare.
Sterling extrage petrol şi gaze din perimetrele Pelican şi Midia din platoul continental al Mării Negre. În 1992, compania Rompetrol, deţinută de stat la acea vreme, şi firmele Enterprise Oil şi Canadianoxy au încheiat un acord de explorare, dezvoltare şi împărţire a producţiei, prin care partea română primea 45% din producţia obţinută din cele două perimetre.
Contractul a fost preluat ulterior de firma Paladin, de la care a ajuns, în 1997, la Sterling Resources. Acordul din 1992 a fost modificat în 2007, iar actul adiţional la contract stabileşte că Sterling trebuie să plătească trimestrial statului român o redevenţă cuprinsă între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei brute de ţiţei şi gaze.
Potrivit cotidianului "Gândul", Mărăcineanu a afirmat că au fost identificate probleme "foarte grave" în contractul cu Sterling Resources şi că este "sigur" că acesta va fi reziliat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO