Riscul de default din Europa, de nouă ori mai mare decât în SUA

Planul de salvare a Greciei nu a reuşit să readucă încrederea pe pieţele financiare, unde traderii plătesc de nouă ori mai mult pentru asigurarea faţă de default a obligaţiunilor guvernamentale europene, comparativ cu titlurile Trezoreriei americane.

Urmărește
416 afișări
Imaginea articolului Riscul de default din Europa, de nouă ori mai mare decât în SUA

Riscul de default din Europa, de nouă ori mai mare decât în SUA (Imagine: Shutterstock)

Acţiunile europene se îndreaptă spre cel mai bun început de an după cel din 1998, dar costul contractelor CDS, de asigurare a datoriilor, a atins un nivel record, de peste două ori mai mare decât cel din iulie anul trecut, potrivit datelor CMA.

Grecia a încheiat un nou acord de susţinere financiară, de 130 de miliarde de euro, în schimbul reducerii datoriei publice de la 160% din PIB la 120,5% din PIB până în 2020.

Probabilitatea de default sau de destrămare a zonei euro s-a redus, dar investitorii nu mai recompensează guvernele europene pentru reducerea cheltuielilor în vederea limitării datoriilor, cu preţul contracţiei economice.

Randamentul titlurilor americane de Trezorerie se menţine în schimb la minime record, iar creşterea economiei SUA se accelerează, preşedintele Barack Obama folosind o strategie diferită, în care datoria publică s-a dublat la 10.000 de miliarde de dolari, pentru susţinerea redresării.

"Pieţele de obligaţiuni nu cred în aceeaşi poveste ca pieţele de acţiuni. Statele sunt împovărate de datorii uriaşe şi se confruntă cu încetinirea creşterii sau cu recesiune", a declarat Robin Marshall, director la compania Smith & Williamson Investment Management în Londra.

Indicele Markit al contractelor CDS pentru obligaţiunile din Europa de vest, care include 15 state, din Finlanda până în Italia, a crescut cu 0,65 % în februarie, la 345,5 puncte, iar faţă de iulie cu 33%, ceea ce indică creşterea percepţiei de risc.

Costul asigurării datoriilor Statelor Unite a scăzut în aceeaşi perioadă cu peste 40%.

Raportul dintre indicii celor două regiuni a atins nivelul record de 9,81 la 1 pe 23 februarie, comparativ cu 4 la 1 în urmă cu şapte luni şi 1,6 la 1 în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici